Det er ikke om Ægypten, men måske kunne det have interesse:

P.O. Brøndsteds udgravninger i Grækenland, Hama-udgravningerne i Syrien og Rhodos-udgravningerne

Tirsdag d. 2. oktober 2007, kl. 15.
Nationalmuseet, Ny Vestergade 10, København K

Mød museets fagfolk. Arrangement i forbindelse med Nationalmuseets 200-års jubilæum. 3 x foredrag v. John Lund, Tine Bagh og Trine Wismann. Tilmelding på dagen ved personligt fremmøde (Fri entré).

Nationalmuseet og danske udgravninger i Grækenland og Syrien

Tre af Antiksamlingens forskere dykker ned i de spændende historier om tidlige danske udgravninger i 1800- og begyndelsen af 1900-tallet, som har haft stor betydning for Nationalmuseets samlinger. Personerne bag udgravningerne var farverige personligheder, og deres ekspeditioner til Grækenland og Den nære Orient var banebrydende.

Stik af Karthaia
Stik af Karthaia på den græske ø Kea, hvor P.O. Brøndsted i 1812 foretog den første danske udgravning i Middelhavslandene.

Antikvaren Peter Oluf Brøndsted var en af de første, som drog af sted i sporene på Carsten Niebuhrs berømte rejse til Det lykkelige Arabien. Han koncentrerede sig dog om ‘Det lykkelige Arkadien’, dvs. Grækenland; i 1812 iværksatte han en udgravning på øen Kea, som nok må regnes som den første over­ho­vedet med et viden­ska­beligt sigte i Grækenland. Først i begyndelsen af 1900-tallet fulgtes disse tidlige initiativer op af en større videnskabelig dansk ekspedition til Lindos på Rhodos’ syd­østlige kyst med en stor helligdom indviet til Athena, der var bygudinde for Lindos. Mange danskere har siden besøgt Rhodos og besteget Athena-helligdommen i Lindos. I 1930’erne forgik den nok største danske udgravning i det østlige Middel­havs­område nogensinde i byen Hama i det vestlige Syrien. Her rejser den store byhøj sig stadig, selvom selve Hama ikke længere er den middelalderby, som mødte ekspeditionsdeltagerne. Resultaterne af deres udgravninger fik stor betydning for forståelsen af udviklingen i Den nære Orient og især det vest­lige Syriens historie.

 

Reklamer