I søndags var jeg en tur på Cairo Museum. Til min store glæde og overraskelse opdagede jeg, at de har en statue af Amenophis III, som er næsten nøjagtig, som den vi har på Nationalmuseet. Nationalmuseets eksemplar mangler bl.a. overkroppen, så det var uklart, hvilken hovedbeklædning Amenophis bærer på en statue som denne, hvor han som guden Hapi holder et offerbord foran sig. Statuen på Cairo Museet er bevaret til skuldrene, så her ses det tydeligt, at han har nemestørklæde på.

Am.III Cairo Am.III AS
Cairo (tv), hvor fuglenes halse og hoveder ses. Amenophis III på Nationalmuseet (th), hvor fuglenes haler når helt op armen. I Cairo er der plads til, at en enkel stængel med lotusblomst kan hænge til venstre for fuglene. De to vagtler, som hænger ned under lotusblomsterne ses bedre på Cairo statuen.
Som det ses mangler Nationalmuseets Amenophis også rygpillen, som findes på Cairo statuen. Desværre stod den dog helt op ad en væg, så jeg kunne bare føle forsigtigt, at der var en indskrift bagpå, sandsynligvis Amenophis IIIs titler og navne.

Der er også visse andre små forskelle på de to statuer, bl.a. på offerbordet med de tre kornneg, hvor der er en vase helt til venstre (set fra statuen) på Cairo statuen, og på Nationalmuseets er der brød på begge ydersider og en kant hele vejen rundt. Lotusblomsterne mellem kornnegene med sammenrullet stængel er også mere runde på Cairo statuen, hvor Nationalmuseets er mere trekantede og med hver to knopper:

Offerbordet Cairo Offerbordet AS
Amenophis III i Cairo (tv), hvor offerbrødet er bevaret modsat Nationalmuseets (th).

Foran begge statuer står kornet højt under offerbordet:

Korn AS
Navne og titler er til gengæld bedre bevaret foran på offerbordet i København, men som det ses ovenfor på Cairo statuen, er der ingen tvivl om, at den også er Amenophis III (Neb-Maat-Ra).

Statuen i Cairo havde ikke noget nummer eller skilt, som kunne fortælle om fundsted eller andet, men det vil jeg undersøge. Det er muligt, at de begge har stået i Karnak på hver side af en processionsvej. Hvem ved, en dag dukker der måske også et hoved eller to op til den ene eller begge statuer.

Jeg hilste også på dobbeltstatuen af Amenemhet III fra 12. dynasti, hvor han bringer et fiskeoffer, og på to af siderne er der i øvrigt fugle, som minder om Amenophis III. Amenemhet har som bekendt en helt anden hovedbeklædning på: en arkaisk tung paryk:

Amenemhet III fiskeoffer

Da jeg for en gangs skyld havde bedre tid, og i øvrigt kunne komme gratis ind, så jeg også de kongelige mumier denne gang. Flotte Seti I og knapt så pæne Ramses II, Sequenenre II med huller i hovedet fra kampen mod Hyksos og så den ‘fede kvinde’, som Zahi Hawass nu mener er Hatshepsut foruden hendes amme Sitre-In og den lille boks, som angiveligt indeholder en tand, der passer til den ‘fede kvinde’. Det blev der jo skrevet meget om for nogle måneder siden, bl.a. i National Geographic. Teksten ved mumien lød: “Mummy of Hatshepsut JE99575. Now known to be Hatshepsut, great female pharaoh of the 18th dynasty. This mummy is of an obese female with bad teeth who died between the ages of 45 and 60.”

Heldigvis nåede jeg også at se den udstilling, som er lavet i forbindelse med, at det Polske Institut i Cairo fejrer 70 års jubilæum for deres udgravninger i Ægypten 21. oktober til 21. november: 70 Years Polish Archaeology in Egypt (med beskrivelse af nogle af genstandene).
Polish seventy years
Bla. kunne man se de forgyldte statuer fra Tell el Farkha. Og flere små elfenbensfigurer som denne ovenfor tv., alle fundet i krukken i midten (også fra Tell el Farkha i Deltaet). Relieffer fra Hatshepsuts tempel i Deir el Bahri (øv.midt) og den flotte Tutmosis III buste (øv.th.), som dog var en kopi af originalen, der nu befinder sig på Metropolitan Museet.
Som nævnt fejrer Det Tyske Arkæologisk Institut (DAI) deres 100 års jubilæum i disse dage, og de åbnede også en udstilling på Cairo Museet i mandags. Først var der taler, og pigekoret fra den tyske skole i Alexandria sang i haven foran museet. Efter at vi havde set udstillingen inde på museet, var der reception med fin mad, som også foregik i haven foran museet til venstre for indgangen. Zahi Hawass fortalte i sin tale bl.a., at der om ca. 8 måneder vil åbne en ny udgang fra museet i venstre side. Her vil man komme ud i en stor boghandel, og der vil også blive lavet et caféteria. Meningen er så, at turisterne skal lægge en masse penge her i stedet for at gå over på Nile Hilton.

Abydos vessel
På DAIs udstilling kan man bl.a. se denne krukke med kvinder langs randen fra Abydos, dateret til Naqada I perioden ca. 3700 f.Kr. Se mere.

Reklamer