Lørdag d. 26. jan. viste bbc et program om udgravningerne i Amarna og specielt om undersøgelsene af knoglerne fra den såkaldte South Tombs Cemetery, som ligger i en wadi ved Sydgravene. Denne gravplads tilhørte de lavere sociale lag i Amarna, og her er det muligt at få et indblik i livet blandt en gruppe mennesker, som levede et hårdt og kort arbejdsomt liv – sandsynligvis beskæftiget med opbygningen af Akhenatens storslåede by til Aten.

Det er muligt at se små bidder af udsendelsen, og desuden hvordan man laver luftfotografier af Amarna med fine klare billeder af dele af Amarna fra luften.

Programmet hedder Grim secrets of Pharaoh’s city.

Map Amarna South
Her ses beliggenheden af South Tombs Cemetery (fra Amarna Project)

bbc programmet om Amarnas grumme hemmeligheder er også blevet set af de ægyptiske antikvitetsmyndigheder, som ikke er så glade for fremstillingen af de dårlige leveforhold for den almindelige befolkning i Amarna: EgyptOnline Amarna (nu som Word-fil, da den oprindelige artikel på nettet er udløbet).

Se også: The Pharaoh’s Lost City – Behind the scenes. Og Andie Byrnes’ noter (hun har bloggen ‘Egyptology News‘).

Desværre kan man kun se hele programmet fra bbc’s hjemmeside, hvis man bor i England. Det er dog nu muligt også at se, hvordan de lavede modellerne, som blev anvendt i programmet, på Youtube.

Og når man først begynder at søge på Youtube, dukker mere Armarna op.

Prøv også at se på Amarna hos Google Earth:

Amarna Google Earth01

Reklamer