Et af højdepunkterne på vores London-rejse var besøget på Griffith Institute i Oxford. De seneste år har de holdt lukket to uger om måneden for at have tid til også at passe arbejdet med opdateringen af den topografiske bibliografi Porter&Moss, som lister alle hieroglyfindskrifter, statuer, relieffer og malerier i Ægypten. Dette var således også tilfældet, da vi skulle til London, men som gruppe fra Dansk Ægyptologisk Selskab fik vi alligevel lov til at besøge dem.

Sackler Library

Indgangen til selve Griffith Institute er gennem Sackler Library, og lederen af instituttet, Jaromir Malek og hans to medarbejdere, Alison Hobby og Elisabeth Flemming, tog meget venligt imod os. Med hvide handsker på og puder på bordene tog de eksempler fra deres samlinger frem og viste os alt fra Černý og Gardiners håndskreve hieroglyffer, gamle fotografier, tegninger og akvareller til de såkaldte squeezes og Carters dagbøger.

Obelisker i Alexandria
Fotografi fra Alexandria 1877, hvor Thutmosis III’s obelisk skal sejles til London (Cleopatra’s Needle, som nogle af os var nede ved Themsen at se). Den anden obelisk i baggrunden står nu i Central Park i New York.

Khaemhet TT57 squeeze Eksempel på squeeze, som viser Khaemhet i hans grav TT57 fra Amenhotep III’s tid. Vi fik vist, hvordan relieffet ændrer sig med lyset, om det kommer fra siden eller ovenfra, og man kan se henholdsvis de vandrette og lodrette linier. Denne teknik med at lave aftryk af relieffer benyttes naturligvis ikke længere, da den bl.a. er meget hård ved farverester. Mange relieffer, som i dag er forsvundet, er dog bevaret på denne måde.

Griffith Institute er fantastisk generøse med at formidle deres store rigdomme, og mange af deres arkiverede billeder mm. er indscannede, så man kan søge på dem, og flere vil komme til efterhånden. Det betyder, at forskere og andre interesserede først kan finde, hvad de leder efter på nettet, og om det findes på Griffith Institute. Så behøver de enten ikke at rejse til Oxford, eller de ved nøjagtigt, hvad de skal bede om at se.

Se listen over de mange elektroniske muligheder, hvor især alt om Tutankhamon og ‘Egyptian Mirage’ med fotografier fra Ægypten ca. 1860-90 er nyttige.

First steps Noget af det sidste, vi fik vist, var Carters dagbog fra 1922, hvor han på skrå henover siden lørdag d. 4. november ganske enkelt skrev: “First steps of tomb found”. Når man tænkte på, hvordan han ikke kunne ane, hvad der lå foran ham, fik man rent bogstaveligt kuldegysninger!

Jaromir Malek har for nylig publiceret to versioner af dokumentationen af fundet og registreringen af Tutankhamons grav, bl.a. den nævnte dagbog foruden eksempler på Carters registreringskort og tegninger af fund og Harry Burtons fotografier mm. I den mindre version ligger kopierne af dagbøgerne og registringskortene i selve æsken, som bogen også findes i. I den større version, som også har en længere tekst, er løsdelene samlet i indsatte lommer mellem siderne i bogen. Alle kopier er meget ægte og smagfuldt lavet, så det er lidt underligt, hvordan især den mindre version med pyramider i baggrunden ligner en billig samlebåndspublikation. Lad dog ikke skinnet bedrage, de er absolut begge et nærmere bekendtskab værd.

Malek 1 Jaromir Malek, ‘Tutankhamun. The Secrets of the Tomb and the Life of the Pharaohs.’ Den korte version, som også egner sig til større børn, koster 107,89 Dkk hos eLounge plus 30 Dkk i forsendelse. (Prisen ændrer sig hele tiden lidt pga. kursændringer)

Malek 2 Jaromir Malek, ‘The Treasures of Tutankhamun’ er den længere version, som koster 273,60 Dkk hos eLounge plus 30 Dkk i forsendelse. (Prisen ændrer sig hele tiden lidt pga. kursændringer)

Reklamer