Et andet højdepunkt på vores London-rejse var besøget ‘behind the scenes’ på British Museum. Som studiegruppe fra Dansk Ægyptologisk Selskab fik vi denne mulighed for at se nogle af magasinerne, hvor Julie Anderson og Elisabeth R. O’Connell viste os rundt.

Nebamun

Det er ikke muligt at nævne alt det, vi fik set, men noget af det bedste var de smukke malerier fra Nebamuns grav i Theben. De har længe ikke været udstillet, da de er blevet restaureret på ny for at blive genopstillet senere i 2008 sammen med andre genstande, der skal belyse dagliglivet i det gamle Ægypten. Læs mere om restaureringen.

Det var fantastisk at få mulighed for at se dem helt tæt på, hvor alle detaljerne trådte frem. Richard Parkinson fra British Museum har undersøgt malerierne og netop udgivet en bog om dem. Han starter med at kreditere Lise for hendes tidligere arbejde med de forsvundne grave i Theben, heriblandt Nebamuns grav, der menes at have befundet sig i Dra’ Abu el-Naga.
Parkinson Nebamun
Richard Parkinson, The Painted Tomb-chapel of Nebamun, British Museum 2008, kan købes hos amazon.co.uk for £9.74.

Vi siger altid, at de gamle ægyptere gik med parykker, når de skulle være fine, men det er ikke så mange parykker, der har overlevet. British Museum har en af dem, som vi så på magasinet. Læs mere om parykken.

BM paryk

Mange gange nede i magasinerne sagde jeg ‘ah, er den her’. Bl.a. i forbindelse med nogle af deres skulpturer, der havde være udlånt. Især blev jeg glad for at se Tutankhamon, hvor han ofrer Hapis gaver. Denne statue er nemlig også en parallel til statuefragmentet med Amenhotep III på Nationalmuseet, som tidligere er omtalt her på bloggen.

TAA ofrer Hapis gaver
Horemheb har sat sit navn over Tutankhamons, men ansigtet er helt klart Tutankhamon.

Det berømte hoved af Amenhotep III fra hans dødetempel Kom el Hettan stod også pt. på magasinet, mens der var en kopi oppe ved indgangen til selve skulpturgalleriet. Her et billede af originalen:

I forbindelse med et andet emne på denne blog, nemlig sfinkser, kan nævnes to på British Museum i selve udstillingen. De har som bekendt Sfinksen i Gizas skæg , som den fik sat på i Ny Rige. Ægypterne har flere gange bedt om at få det tilbage, men det kan altså stadig ses på British Museum:

Sfinx beard BM

Den anden er en mankesfinks af Amenemhet IV fra 12. dyn., som oprindeligt må have set ud som de kendte mankesfinkser fra Tanis af Amenemhet III. Den blev forsøgt lavet om til en sfinks med nemestørklæde i græsk-romersk tid, så den ser lidt underlig ud:

AmIV sfinks

Se den også bagfra:

AmIV sfinks bagfra

I papyrussamlingen på British Museum har de flere berømte papyri. Bl.a. Gravrøverpapyri og den Matematiske Papyrus Rhind. Nogle mindre fragmenter af papyrus fundet i Amarna ser måske ikke umiddelbart ud af så meget, men de giver et sjældent indblik i hæren på det tidspunkt. Soldater af tilsyneladende mykensk herkomst forekommer nemlig. Igen er det Richard Parkinson, der har beskæftiget sig med disse papyri, og han har bl.a. skrevet om dem i tidsskriftet Egyptian Archaeology 3 fra 1993.

Hvis man ikke allerede har købt bogen om mesterværker på British Museum af Nigel Strudwick, Masterpieces of Ancient Egypt, British Museum Press 2006, så kan den fås hos amazon.co.uk til £15.49 (prisen skifter ofte lidt pga. kursændringer).

BM Masterpieces

Reklamer