Athen Nationalmuseum, Lise Manniche 31.05.08

13. maj 2008 åbnede Nationalmuseet i Athen for nyopstillingen af deres ægyptiske samling, efter at den havde været pakket ned i seks år. De udstiller 1100 genstande, hvor størstedelen er kommet til museet gennem to rige købmænd bosat i Alexandria for 100 år siden. Noget er givet til Grækenland af den ægyptiske stat i slutningen af det 19. århundrede, og nogle af de ægyptiske genstande er fundet i Grækenland.

En af udstillingens mest berømte genstande er en bronzestatue af prinsesse og præstinde Takushit fra ca. 670 f. Kr. (slutningen af 3. Mellemtid, 22-25. dyn.). Den siges at være fundet i Bubastis i 1880. Statuen er 70 cm høj med en indlagt bred halskrave i sølv, guld og elektrum og dækket af hieroglyffer og gudebilleder indlagt i sølv. Stevenson Smith, Art and Architecture omtaler Takushit (slå op i registeret, da der er flere udgaver af denne bog). Hun kan sammenlignes med Karoamama på Louvre.

Takushit var med på udstillingen på Metropolitan Museum i New York “Gifts for the Gods: Images From Egyptian Temples“, hvor de havde samlet de fleste større bronzestatuer fra Ægypten, inklusive Glyptotekets Seth. Nu er hun hjemme i Athen:


Takushit fotograferet af Lise Manniche 31.05.08.

Pressemeddelelsen i Daily News

Tak for billederne til Lise, som var et par dage i Athen på vej hjem fra kongressen på Rhodos.

Reklamer