Zahi Hawass har netop opdateret sin hjemmeside med nyt fra Sakkara. Her kan man læse, at de har afdækket en del af sfinksalléen til Serapeum og det såkaldte Anubeion (til Anubis) fundet af Mariette i 1850. Den stammer fra Ptolemæisk tid.

Desuden er den ufuldendte pyramide kaldet Lepsius XXIX eller ‘den hovedløse’ på arabisk blevet genudgravet. Mark Lehner skriver om denne i Egyptens Pyramider s. 165, og den kan ses på hans plan s. 83. Hawass foreslår, at den tilhørte Menkauhor, som regerede i otte år efter Niuserre i 6. dynasti. Dette er ikke en ny idé, hvilket man også kan læse om hos Lehner. Et andet forslag har været at tilskrive Merikare fra 1. mellemtid denne pyramide. Lehner (s. 165) afslutter med “Der er brug for yderligere studier af denne sparsomt udforskede pyramide for at komme til en afgørelse.” Det kan vi så håbe på kommer nu.

På Sakkarakortet fra Lauer, Saqqara, kan man både se sfinksalléen og Lepsius XXIX øst for Tetis pyramide (‘pyramid (destroyed)’ vises med stiplet omrids):


(klik for større plan)

Artikel om Auguste Mariette (1821-1881) i Al-Ahram Weekly fra 2004.
Karl Richard Lepsius (1810-1884) hos touregypt.

Tilføjelse 6. juni:
Nu kan man læse lidt mere om Hawass’ argumenter for at tilskrive Menakauhor fra 5. dyn. pyramiden Lepsius XXIX hos reuters Africa: bl.a. siger han, at sarkofaglåg af grå skifer anvendtes i GR og aldrig i MR, og gangsystemet til gravkammeret er ikke indviklet nok for at kunne være fra MR, men enkelt som i 5. dyn.

Der er også en lille film fra stedet med interview: bbc News Africa

Reklamer