De, som har fulgt med her på bloggen, husker muligvis billederne af Amenhotep III (og andre konger) med Nilguden Hapis gaver. Den midterste del af en sådan statue findes på Antiksamlingen på Nationalmuseet (se tidligere indlæg Cairo Museum). I en artikel i det seneste nummer af BIFAO 107 viser Hourig Sourouzian et yderligere fragment fra Luxortemplet, som hører til samme statue og passer under Antiksamlingens del:


Her ses det bag fra.

Og Antiksamlingens statuedel bag fra:

En rekonstruktionstegning i BIFAO viser tydeligt, at de to dele passer sammen:

Bemærk hvor højt kornet står, og at liljerne er de samme som på den lignende statue i Cairo Museum. Vagtlerne på siden af kornnegene ses nu også meget bedre med hoveder på – de ligner ellers store æg. Nu mangler vi bare overkrop, hoved og fødder/base. Den lignende statue i Cairo Museum viser, at Amenhotep III bar nemestørklæde, og en tilsvarende statue af Tutmosis III viser ham stående på ‘de ni buer’ (se tidligere indlæg).

Hourig Sourouzian er ekspert i at matche løse statuedele på forskellige museer, magasiner osv. Hun leder udgravningerne af Amenhotep III’s dødetempel Kom el Hettan, som også har være omtalt tidligere her på bloggen. Se billeder mm. fra disse udgravninger:

Smithsonianmag
National Geographic
(tidligere nævnt artikel)

Reklamer