Da jeg her til morgen klikkede mig ind på Zahi Hawass’ hjemmeside for at se, om der skulle være kommet noget om Sfinksalléen i Luxor og evt. et billede, fandt jeg noget andet. Hawass annoncerede, at han snart udgiver en bog om de thebanske privatgrave: Lost Tombs of Thebes.


Billedet hos Hawass er fra Ramoses grav TT55, som ikke er ‘forsvundet’.
Her er et andet, som viser Ramose selv.

Min første tanke var, at det er da Lises bog om gravene på Vestbredden, som tidlige rejsende havde set, men som siden forsvandt?!

I 1988 udgav Lise denne bog hos Kegan Paul:

Lise Manniche, Lost Tombs. A study of certain Eighteenth dynasty monuments in the Theban necropolis. 269 pp, ills. Kegan Paul International, New York/London 1988.
Læs mere om den på Lises hjemmeside.
Den kan købes hos amazon.co.uk (- bøger fra Kegan Paul er desværre ret så dyre!).

Bogen fra 1988 handler altså om gravene i 18. dynasti, og snart kommer opfølgeren om gravene i Rameside- og Sentiden:

Lise Manniche, Lost Ramessid and Late Period Tombs in the Theban Necropolis. 164 s., indb. Illustreret. Carsten Niebuhr Institute Publications Vol. 33. Efterår 2009. Den koster 350 DKK hos Museum Tusculanum, som udgiver den.

Når man læser videre hos Hawass, opdager man, at det først og fremmest drejer sig om at forklare og retfærdiggøre flytningen af beboerne i Gurna. Som tidligere omtalt her på bloggen og i Papyrus har der været en del kritiske røster i den forbindelse. ‘Lost Tombs’, som overskriften på Hawass’ hjemmeside lyder, skal nok her nærmere forstås som grave, der ville gå helt tabt, hvis resterne ikke blev reddet ved at flytte beboerne i Gurna. Selve Hawass’ bog kommer sandsynligvis mest til at handle om de velbevarede grave med fine billeder.

Dette billede fra det ny Gurna, kaldet el-Taref, ses på Hawass’ hjemmeside. Det ser stadig lidt trøstesløst ud, men som sagt må man håbe, at de ender med at få et bedre liv her. Tidligere har jeg bl.a. vist Asbjørns billeder på bloggen.

_____________________________________________________________________________

Kent Weeks har opdateret Theban Mapping Project hjemmesiden med nyt om KV5:
KV5 rapport, august 2008. Der er endnu ikke billeder til Kent Weeks’ artikel, men de kommer. Denne nyhed fandt jeg på Andies Egyptology News.

Billedet fra KV5 har jeg i sin tid fået af Johnny, som har besøgt KV5 med Weeks.

_____________________________________________________________________________

De thebanske grave ligger som bekendt på Vestbredden. Jane Akshar (Luxor News) har netop skrevet om Abu el-Hagag festen, hvor de bl.a. bærer både rundt i byen. Det er det, man kalder en moulid, hvilket vil sige en fødselsdagsfest for en betydningsfuld hellig person. Det interessante er naturligvis at se disse både som en videreførelse af oldtidens fester med processioner, hvor gudebådene blev båret fra tempel til tempel. Som f.eks. Opetfesten fra Karnak til Luxor ad den omtalte Sfinksallé.


De bedste beskrivelser af Opetfesten har vi i Luxor Templet. Her er det Amon og Muts søn, måneguden Khons’ båd.

Reklamer