Antiksamlingen på Nationalmuseet planlægger som tidligere nævnt en udstilling om amuletter i forbindelse med ægyptologiens 125års jubilæum. Anne og David på Antiksamlingen er i gang med de indledende øvelser, for selvom den først skal åbne til foråret 2009, er det naturligvis nødvendigt at gå i gang i god tid. Især også fordi der skal findes på nye og spændende måder at præsentere de små fine genstande på, så de kommer til deres ret.

For at give en lille forsmag er her et par billeder med eksempler:


Djed


Hænder


Dyreguder


Nakkestøtter

Og til sidst to rigtig fine, dobbeltløver og et ankh:


Dobbeltløver


Ankh

Amuletter anvendtes ofte for at beskytte mumier, så mange af dem er fundet på disse. Det var ikke bare tilfældigt, hvordan amuletterne anbragtes på mumien. F.eks. hørte nakkestøtterne til ved nakken og djedsøjlen, som symboliserede Osiris’ rygsøjle, fandtes både ved nakken og længere nede.

Salima Ikram og Aidan Dodson har skrevet om mumier, og tegningen nedenfor, som viser den generelle placering af amuletter i Sentiden, er fra deres bog. Bemærk at der er forskel på det indre og ydre lag, også mht. om man anvender amuletter af fajance eller sten.

Klik for større billede

Bogen kan købes hos amazon.co.uk

Carol Andrews har skrevet bogen ‘Amulets of Ancient Egypt’. Man kan læse nogle af siderne hos google books (der findes pt. kun få eksemplarer til salg hos amazon.co.uk – brugte og fra USA)

Touregypt har en god oversigt over de forskellige amuletter og deres betydning: touregypt

Tak til Anne og David for billederne!

Reklamer