Nej, der blev ikke tid til de forskellige ting, jeg gerne ville have fundet ud af, da jeg var i Cairo, men jeg havde en god udsigt over øen Gezira, som betyder ‘ø’, og nordspidsen af Rhoda Øen ved indflyvningen.

Det jeg bl.a. gerne selv ville have undersøgt var:

1. Hvordan er der nu ved Pyramiderne i Giza efter de nye tiltag med hegn, kameraer, sikkerhed, oprydning, al salg af souvenirs udenfor osv.?

2. Hvordan ser den anden båd ved Kheopspyramiden ud, som man kan se ned til med et videokamera i Bådmuseet?

3. Hvordan går det med den nye udgang og boghandel mm. fra det Ægyptiske Museum i Cairo?

4. Er der stadig en boghandel på det Amerikanske Universitet (AUC) på den anden side af Tahrir Pladsen fra Museet, efter at de har flyttet ‘campus’ ud i ørkenen?

Lidt svar fik jeg dog ved at spørge andre.

1. Et par af de yngre studerende, som var med i Tell el-Dab’a, var en dag i Giza og sagde, at der var utrolig fredeligt, efter alt det, de ellers havde hørt om stedet. Den dag var der heller ikke så mange turister. De tog ikke direkte billeder af hegnet osv., men det kan da anes på et af deres billeder (mellem turistpolitimanden og turistbussen):

2. Studenterne var ikke inde på Bådmuseet, da de ellers havde gratis adgang med et såkaldt tashrir (tilladelse fra Antikvitetsmyndighederne til at komme gratis ind de fleste steder, når man deltager i en udgravning), men det gjaldt ikke til Bådmuseet.

I stedet ses her endnu et af deres billeder fra Giza med udsigt ned mod Sfinksen – og Cairo:

3. De er efter sigende slet ikke begyndt på den nye udgang fra det Ægyptiske Museum. Der sker sikkert ikke noget, før tidligst efter Ramadanan og Eid (den afsluttende fest med flere fridage efter Ramadanen i begyndelsen af oktober). Mange udgravninger starter i øvrigt også først derefter, og DÆS-rejsen med Lise Manniche til bl.a. Siwa kommer til Ægypten i slutningen af Eid.

Hvis man zoomer lidt ind på luftfotoet ovenfor, ses det Ægyptiske Museum med det tomme område foran. Det har længe set sådan ud og været afspærret:

4. Boghandlen på AUC ved Tahrir Pladsen findes stadig. Det er planlagt, at det meste af den gamle hovedbygning, hvor den findes, skal indrettes med en større boghandel, café og ‘kulturhus’. Der er også stadig en afdeling på Zamalek (den nordlige del af Gezira) samt som tidligere nævnt en ny stor afdeling ude på den nye ‘campus’. Det er dog ikke så nemt at komme derud, og de studerende og ansatte bliver transporteret morgen og eftermiddag med ‘skolebusser’. Der skulle have været anlagt en metro, men det er endnu ikke sket. Startfasen har i det hele taget mindet en del om vores egen DR-by, da de slet ikke var færdige, og endda uden strøm den først uge, og flere fakulteter er endnu ikke færdige osv.

Selv kom jeg ikke meget udenfor Zamalek, hvor jeg arbejdede og boede på det Østrigske Arkæologiske Institut (ÖAI). Bortset fra naturligvis til Tell el-Dab’a, som beskrevet tidligere. Her ovenfor ses forberedelserne til Iftar – det første måltid, når solen er gået ned. I sidegaderne og under de såkladte ‘flyovers’, hvor der ellers er biler parkeret, stilles borde og stole op, så selv de fattige kan få del i Iftar. Det bekostes ofte af de omkringliggende butikker mm.

Bøgerne fra AUC kan også købes over nettet, men så kommer der naturligvis porto osv. oveni: AUC Press

Reklamer