Min sidste gang på Folkeuniversitetet i denne omgang er nu på tirsdag, hvor jeg skal tale om, hvor man boede i Gamle Rige. Vi kender mest til byer i Mellemste Rige med Kahun og Abu Ghâlib og i Ny Rige med Amarna og Deir el Medina. Fra starten af 1. dynasti ved vi fra skriftlige kilder, at Memphis var hovedstaden, men der er ikke fundet noget af dette tidlige Memphis og heller ikke fra Gamle Rige.


Der er foretaget flere boringer og testudgravninger i Memphis-området, men  det oprindelige Memphis er ikke lokaliseret. Det må formodes, at det lå ud for Sakkara og siden flyttede lidt mod nord ud for Abusir, da gravpladserne ligger der.

Den type byer, der fortrinsvis er bevaret fra oldtidens Ægypten, er de såkaldte planlagte byer, der blev opført med et bestemt formål og indenfor faste rammer. Eksempler på dette er f.eks. de ovennævnte, Kahun fra MR og Deir el Medina fra NR, som begge var opført i forbindelse med byggerier af kongegrave, hvor arbejdere og administration skulle huses. En tilsvarende by fra Gamle Rige er fundet af Mark Lehner i Giza.

Mark Lehners udgravninger, Giza


En plan over det udgravede område i Giza. Som nævnt kommer man til denne by ved at gå gennem den såkaldte Kragemur, som ligger syd for Sfinksen. Muren ses også på planen, da den var med til at afgrænse byen fra gravpladsen.

På Elephantine ved Aswan var der allerede en fæstning fra 1. dynasti. Dengang var ‘Elephantine’ opdelt i to mindre øer under oversvømmelsestiden, og fæstningen lå på den sydlige ø.  Bebyggelsen spredte sig efterhånden udenfor fæstningens grænser og til sidst blev der også bygget en bymur omkring hele den sydlige ø.


De runde mure, som ses op mod hegnet i baggrunden er en del af den oprindelige fæstning.

Templet til gudinden Satet lå lige undenfor fæstningen, men med den nye bymur, kom det også indenfor murene. Oprindeligt var templet bare en lille helligdom mellem klipperne, men i løbet af Gamle Rige voksede det, og helligdommen fik en gård foran, som var omgivet af en tempelmur.


Satet Templet og området omkring. Det skraverede område i helligdommen viser, hvor der blev nedgravet et tempeldepot i 6. dynasti. Det indeholdt genstande, som stammede tilbage til Arkaisk tid og frem til Pepi II, hvis navn også blev fundet i depotet. Genstandene var sandsynligvis offergaver og dekorationselementer, der hørte til templet, bl.a. fajancefigurer og -kakler.

Andre steder på Elephantine og nu også i Aswan by er der fundet rester fra Gamle Rige. Det kan man bl.a. læse mere om i de nyhedsbreve, som udsendes af det Tyske Arkæologiske Institut, der står for udgravningerne (se nederst).

I Dakhla Oasen i den Vestlig Ørken ligger oldtidsbyen kaldet Ain ‘Asil. Her boede oaseguvernørene i slutningen af Gamle Rige. De blev begravet i store mastabaer, og i selve byen er bl.a. udgrvet et større pottermagerværksted.


Her er pottermagerværkstedet rekonstrueret med de cylinderformede keramikovne.

Desuden har de franske arkæologer, som arbejder i ‘Ain Asil, fundet dele af guvernørenes palads og tilhørende kapeller til deres ære.

I forbindelse med Mark Lehners udgravninger i Giza vil jeg minde om de nyhedsbreve, der kan downloades: Aeragram

Og om Elephantine kan man læse mere hos DAI (det Tyske Arkæologiske Institut), hvor der også er nyhedsbreve på engelsk, som bl.a. omhandler Gamle Rige: DAI nyt Elephantine

Lidt på fransk om ‘Ain Asil og den tilhørende gravplads Qila el-Dabba: IFAO Balat

Reklamer