John og Birgitte Yardy er netop vendt hjem fra Cairo, hvor de denne gang har besøgt bl.a. Giza og Abusir. John har som tidligere været så venlig at sende mig en lille beretning og nogle billeder, som kommer her. Det lykkedes ham bl.a. at komme ind i Sahures Pyramide i Abusir.

Lidt nyt fra Giza

Billedet viser, at kamelerne får lov til at passere den bevogtede port allerede fra morgenstunden (kl. 07.40), mens vi venter på at købe billetter til Khufu. En time senere, efter vi var kommet ud fra Khufus flotte galleri, talte jeg kun 10 kameler nord og øst for Khufus pyramide.

Op ad formiddag var der dog lige så mange kameler, som der altid har været. Hegn eller ej, den lokale befolkning skal nok fortsætte deres levevej på plateauet.

Billedet viser fundamentet til en ny ‘processionsvej’ til indgangen på nordsiden af Khufus Pyramide.

I stærk kontrast viser det næste billede den oprindelige processionsvej øst for pyramiden.

Med hensyn til Khufus anden båd, gik vi forbi den uden at bemærke noget som helst, alt imens vores guide fortalte, at ledelsen ikke tør gøre permanent brug af sonder eller ligende af frygt for skader. Heldigvis besøgte vi den første båd i al dens pragt, se foto.

Med hensyn til GEM, som kun lå  100m fra vores hotel, så arbejdes der på fuld tryk med at flytte jord, eller rettere sagt sand – en hel bjergside. Som sædvanlig for Ægypten er der ingen, der tror på, at det bliver færdigt til tiden. Og når det er færdigt, frygter folk et traffikkaos uden lige i dette allerede stærkt traffikerede område.

Vi besøgte også Abusir, hvor de bl.a. er i gang med at udfylde huller i Sahures processionsvej.

Jeg fik lov at komme ned i Sahures Pyramide, dvs 15m ned i gangen, som også er nyrestaureret.

Derefter er gangen afspærret grundet faren for sammenstyrtning.

Jeg fik også en grundig rundvisning i Ptahshepses mastaba. Her ses en blok med hans billede og navn samt nogle af hans mange titler.

Ptahshepses startede som kongelig manicurist og endte med at blive vesir og gift med Khamerernebty, der var datter af Niuserre. Her er et kig ned i gravkammeret til Ptahshepses’ og Khamerernebtys sarkofager.

Rent tilfældigt mødte vi Lise og DÆSerne, da vi var på vejen ud.

– Endnu engang mange tak til John og Birgitte for billeder og tekst.

Reklamer