Nu da jeg er hjemme igen, vil jeg også skrive lidt nyt om udstillinger i det store udland (dog ikke de steder, hvorfra jeg netop er hjemvendt).

Nebamun garden pool detail

På British Museum i London åbner de i januar 2009 (bemærk ændret dato) for nyopstillingen af de fine vægmalerier fra Nebamuns grav i Theben. Som jeg har skrevet om tidligere, var vi så heldige på DÆS-rejsen til London, at vi fik de nyrestaurerede Nebamun-malerier at se på nært hold i magasinet. Som man bl.a. kan læse om i det sidste nummer af tidsskriftet Egyptian Archaeology 33, vil malerierne nu blive udstillet, så man ikke bare ser dem som separate smukke malerier, men som den komplette dekoration af en grav. Man vil bl.a. have en rekonstruktion af gravkapellet med malerierne, som også vil blive til en interaktiv version på museets hjemmeside. Ca. 150 genstande vil også blive udstillet i forbindelse med malerierne for at sætte disse i relief.

Nebamun2

Nebamuns grav blev fundet i 1820 af Giovanni d’Athanasi, og 11 vægfragmenter fra den komplette grav blev købt af British Museum. Hvor graven lå gik i glemmebogen, og Lise Manniche foreslog i sin tid, at den skulle findes i den nordlige del af den thebanske nekropol. Dette er blevet bekræftet af de nyere undersøgelser af Richard Parkinson fra BM, og det er sandsynligt, at det nærmere betegnet drejer sig om Dra Abu el-Naga i området nær indgangen til Kongernes Dal. Graven dateres til slutningen af Amenhotep III’s regeringstid, hvor Nebamun holdt regnskab med kornet i Amons tempel. Da dele af scenerne er ødelagt og restaureret allerede i oldtiden, mener man, at graven var åben til efter Amarnatiden. I denne periode fjernedes bl.a. Amons navn, og i den efterfølgende restaureringsperiode under Tutankhamon og Horemheb genindsattes det mange steder.

BMs hjemmeside har mange artikler om Nebamuns grav, og man kan bl.a. følge et helt fjernundervisningskursus med udgangspunkt i graven. Når man på BM-hjemmesiden søger på Nebamun, kommer følgende resultater frem: BM Nebamun

Richard Parkinsons bog om Nebamuns grav kan bl.a. købes gennem BM til £14.99, og de har den også på Glyptoteket (pt. udsolgt). Den er dog stadig billigere hos amazon.co.uk til £11.49.

_____________________________________________________________________

akenathon_visuel

Før jeg rejste, fortalte Karen i Schweiz mig, at der i øjeblikket er en udstilling om Amarna i Geneve: 17. oktober 2008 til 1. februar 2009 på Les Musées d’art et d’histoire. Man kan læse mere om udstillingen på museets hjemmeside: Amarna i Geneve (på engelsk) – gå videre ‘in detail’, hvor der også er billeder og beskrivelser af nogle af de udstillede genstande, som bl.a. er lånt fra Berlin og Bruxelles samt fra Glyptoteket i København.

_____________________________________________________________________

Den store Babylon-udstilling, som har været vist i Berlin, er nu flyttet til London og British Museum, hvor den åbner i dag d. 13. november og er åben til 15. marts 2009. Læs mere.

_____________________________________________________________________

Babylon indgår også i titlen på en stor udstilling på Metropolitan Museet i New York. Her hedder den dog ‘Beyond Babylon: Art, Trade, and Diplomacy in the Second Millennium B.C.’, og det er bredere udstilling med fokus på handel og diplomati i det 2. årtusinde f. Kr. Ca. 350 fund fra kongelige paladser, templer og grave udstilles samt genstande fra ‘et skibsvrag’: ‘a unique shipwreck will provide the visitor with an overview of artistic exchange and international connections throughout the period’. Det er højst sandsynligt Uluburun skibsvraget, som sank ud for Tyrkiets kyst med en last af bl.a. kobberbarer. Her fandtes også ægyptiske genstande, heriblandt en ring med Nefertitis navn:

Nefertiti Uluburun

Udstillingen åbner d. 18. November 2008 til 15. Marts, 2009.
Læs mere på Metropolitan Museums hjemmeside.

Om Uluburun.

Reklamer