Denne blog startede i august 2007, og 2008 er således det første hele år, hvor den har eksisteret. Som de fleste ved, startede det med forberedelserne til DÆS-rejsen til London og Tutankhamon, og selve rejsen fandt sted i marts 2008. Det har jeg også skrevet en del om efterfølgende foruden om andre udstillinger så som Dronningerne i Monaco, Valdemar Schmidt på Glyptoteket, Din for Evigt? på Nationalmuseet, Alexandria i Madrid, Amarna i Geneve, Nebamuns malerier på British Museum (som åbner snart), osv. Anne Haslunds vejledning til Ægypten på Antiksamlingen udkom, og ligeledes et festskrift for Valdemar Schmidt med mange forskellige bidrag i forbindelse med udstilligen på Glyptoteket.

Heb-sed
DÆS’ Heb-sed med formanden Torben Holm-Rasmussen på tronen genoplivet efter sit Heb-sed-løb. Til højre ses en del af bestyrelsen, som agerede begravelsesoptog før løbet: Pia, Bo, Elin og undertegnede (Elin og jeg med syltetøjsglas som kanopekrukker – Lise har mange gode idéer!). Tronen er en kopi af Tutankhamons, som venligst var udlånt af Antiksamlingen.

I Ægypten er der sket meget i Luxor mht. selve byudviklingen på både øst- og Vestbredden, og meget mere vil komme. Sfinksalléen, badeanlæggene foran Karnak-templet, afdækningen af ukendte dele af Luxor-templet i Abu el-Hagags moské mm. har også været interessante at følge. Nordpå er der bl.a. fundet nye grave i Sakkara og Abusir, og jeg har selv været tilbage i Tell el-Dab’a i det østlige Nildelta. DÆS-rejsen med Lise Manniche gik til Siwa, Fayum og Deltaet, og DÆS fejrede 30-års jubilæum – Heb-sed – d. 22.  november. Der blev holdt foredrag af Jacobus van Dijk om Horemheb, og tidligere på året havde vi besøg af Rita Freed, der fortalte om Djehutynakht fra el-Bersha. Papyrus 2008.2 og kalenderen med foredrag i 2009 er netop sendt ud, og DÆS-medlemmerne sidder måske allerede med det i hånden.

Dette er blot nogle af de ting, som er sket og skrevet om i løbet af 2008. Flere og flere har fundet vej til bloggen. I januar var der ca. 800 besøgende, og det er steget stødt til til november 2008, hvor der var den hidtidige rekord med over 2000 besøgende. Dagen med flest havde 133 besøgende, og de fleste dage ligger det mellem 40 og 70. I år har der i alt (minus i dag) været 14.427 besøgende! Der er også mange, som i løbet af året har fortalt mig, at de jævnligt holder øje med bloggen, hvilket naturligvis glæder mig meget.

Til sidst vil jeg takke bidragsyderne, som har sendt mig gode idéer, tekst og billeder mm. Især:
John og Birgitte Yardy, Lise Manniche, Ruth og Kurt, Elsebeth, David, Louise og Birgitte Dalum.
Flere kommentarer og input er også meget velkomne i 2009.

Vi har meget at glæde os til i 2009. Bl.a.:

  • I foråret åbner Antiksamlingen på Nationalmuseet en udstilling om Amuletter. Dette er også en del af fejringen af Ægyptologien i Danmark i 125 år (som Valdemar Schmidt på Glyptoteket).
  • Fejringen af Ægyptologien i Danmark i 125 år fortsætter i foråret 2009. Bl.a. også  med en række foredrag på universitetet v. Carsten Niebuhr afd. (mere om dette følger).
  • En bog om Amarna og Amarnatiden redigeret af Lise Manniche udkommer fra forlaget Sfinx.
  • Geoffrey Martin kommer til København og holder foredrag 4. maj på Nationalmuseet.
  • Lise rejser til Athen og Kreta (DÆS) til foråret, og jeg er i fuld gang med at arrangere en rejse til Ægypten i efteråret, bl.a. til Oaserne Kharga og Dakhla samt Mellemægypten.
  • Personligt holder jeg flyttedag på mandag 5.1, hvor jeg skal starte et 3-årigt projekt på Glyptoteket omhandlende de genstande museet har fra Petries udgravninger. Mere om dette vil følge.
  • For ikke at tale om alt det, der sikkert sker i Ægypten: i januar begynder de bl.a. igen at grave ved Mut-templet og at arbejde med KV63 fundene – hold øje med deres dagbøger.

Godt Nytår!