I den første uge endte jeg med at lave en enkel database til at registrere de ca. 450 genstande på Glyptoteket fra udgravninger i Ægypten. I denne uge startede jeg således med at taste de basale oplysninger som museumsnummer, fundsted, udgravningsår og udgraver ind i denne database. Det er nu let at arbejde videre og fylde på med flere oplysninger efterhånden som de forskellige udgravninger gennemgås.

Khasekhemui Abydos
Khasekhemuis dalbygning fra DÆS-rejsen i 2004, hvor Matt Adams viste os rundt.

Derudover har jeg mest beskæftiget mig med to udgravninger, nemlig i Abydos og el-Gerzeh. Det kom sig af en forespørgsel fra Alice Stevenson i London (de som var med i London sidste år for at se Tutankhamon, husker hende måske fra Egypt Exploration Society). Hun arbejder nu med fund fra de såkaldte tombs of the courtiers, der er sidebegravelser omkring de tidligere dalbygningerne fra 1. dynasti ved siden af Khasekhemuis dalbygning (2. dynasti) i Abydos:

Tombs of the courtiers Klik for større plan.
Zer = Djer, Zet = Djet

Glyptoteket har ni genstande fra Petries udgravning af tombs of the courtiers. Bl.a. de to løve-spillebrikker omtalt i sidste uge og derudover tre cylindriske alabastkrukker (se nedenfor), en knækket flintekniv, en flinteflække, en bronzekniv samt fem prene af ben (de sidstnævnte er samlet under et registreringsnummer – de ca. 450 genstande er altså genstandsnumre, hvor der godt kan være flere genstande under et nummer).Alabaster jars Abydos

De tre cylindriske krukker  er henholdsvis 43,5; 17 og 14 cm høje. De kommer fra grave omkring Djers dalbygning:

Grave omkring Djer Klik for større plan.

Nationalmuseet har også en del fra disse grave, som jeg vil se nærmere på i næste uge, bl.a. den rekonstruerede grav med skelet og gravfund.

Fajanceskål fra Abydos med Ahmes-Nefertaris navn

En fajanceskål med Ahmes-Nefertaris navn stammer også fra Petries udgravninger i Abydos, men han har tilsyneladende ikke noteret, hvor præcist den kommer fra.

Alice har også netop skrevet en bog om el-Gerzeh, der er i trykken, så jeg fortalte hende, at vi også har fund der fra. Heldigvis kan hun nu godt nå at få disse med i sin bog. De fleste fund, som kom til Glyptoteket, er små stenvaser og -skåle fra grave:

Små stenvaser og skåle fra El-Gerzeh nord for Medum, Naqada II Prædynastisk tid
De små stenvaser og skåle fra grave i el-Gerzeh kan nu ses i udstillingsområdet ‘Middelhavshorisonten’.

El-Gerzeh er en mindre gravplads nord for Medum, hvor de fleste grave dateres til  Naqada II perioden i Prædynastisk tid. Denne periode kaldtes tidligere for Gerzean, et navn der netop kom fra stedet el-Gerzeh, som Petrie altså anså som typisk for denne periode. Selve gravpladsen blev udgravet af G.A. Wainwright med hjælp af J. Dixon, og Alice fortæller, at Petrie faktisk aldrig selv var til stede under udgravningerne.

El-Gerzeh gravpladsen (klik for større plan)
El-Gerzeh gravpladsen (klik for større plan)

Sider fra dagbogen fra udgravningen af grav 31 i el-Gerzeh
Sider fra udgravningsdagbogen om grav 31 i el-Gerzeh (klik for større sider). En eller flere af de små stenkrukker kommer muligvis fra denne grav. I næste uge bliver det forhåbentlig muligt at åbne montren og se nærmere efter, om man kan læse gravnumre på krukkerne.

Eksempler på prædynastiske grave i el-Gerzeh
Eksempler på prædynastiske grave i el-Gerzeh (klik for større billede)

Hos Digital Egypt kan man se flere eksempler på grave og gravfund fra el-Gerzeh samt et kort over området, hvor det ligger: Digital Egypt/el-Gerzeh.

Bemærk i øvrigt at Glyptoteket nu også (siden august 2008) har en blog, som jeg har tilføjet under min ‘blogroll’ ude til højre.

Reklamer