Den store Alexandria-udstilling, som jeg skrev om i Papyrus, da jeg havde set den i Berlin, skal nu til Italien, nærmere bestemt Torino. Her kan den ses fra d. 7. februar til 31. maj 2009. Den hedder nu på italiensk ‘Egitto tesori sommersi’ (i Paris Trésors engloutis d’Égypte, i Berlin Ägyptens versunkene Schatze, i Madrid Tesoros sumergidos de Egipto og på engelsk Egypt’s Sunken Treasures…). Udstillingens hjemmeside (på engelsk).

tesori_sommersi Torino 

En anden Ægypten-udstilling er på vej til Torino, nemlig Amarna-udstillingen fra Geneve, som jeg har skrevet om tidligere (se tidligere indlæg). Her kan man bl.a. se flere af Glyptotekets Amarna-genstande, deriblandt den lille fajancekugle med Akhenaten og Nefertiti i solbåde som Shu og Tefnut og relieffet, som menes at vise Kiya. Den vises i Palazzo Bricherasio fra d. 27 februar til 14. juni 2009.

Torino har i forvejen en berømt ægyptisk samling, som er blevet nyopstillet, så kommer man til Norditalien (eller Sydfrankrig) i foråret er det absolut værd at lægge turen forbi Torino.

Ramses Torino Ramses II i Torino

De har jo bl.a. både Turinerkongepapyrussen og den erotiske Turinerpapyrus foruden en flot statue af Ramses II (billede ovenfor) og fundene fra Khas grav i Deir el Medina. Han var arkitekt under Amenhotep III, og hans grav blev fundet urørt af Ernesto Schiaparelli i 1906. Den  indeholdt møbler, kister, skrin, krukker, tekstiler, paryk og meget mere tilhørende Kha og hans kone Merit.

Det Ægyptiske Museum i Torino
Mere om Kha med mange billeder
Turiner kongepapyrussen (Tour Egypt)
Den erotiske Turinerpapyrus (geocities)

Reklamer