Link til al-Ahram Weekly tilføjet 9.2 nederst.

Gitte Yardy har været i Luxor på egen hånd og har netop sendt en rapport med nye billeder fra Karnak og Kongernes Dal. Før disse billeder vil jeg gøre opmærksom på, at KV63 hjemmesiden er opdateret 7. feb. om deres undersøgelser af indholdet i nogle af opbevaringskrukkerne fundet i graven. Her lå bl.a. dele af en træseng med løvehoveder. Bemærk at man skal se teksten på selve hjemmesiden: KV63 (som altid skal man lidt ned på siden), og billederne findes under: billeder 2009.

Miniatureseng-frugtbarhed

I november 2008 gravede italienere fra universitetet i Pisa  i Dra’ Abu el-Naga nær indgangen til Kongernes Dal. De har udgivet en forløbig rapport på engelsk som pdf-fil. Her kan bl.a. ses en miniatureseng af brændt ler med en figur af en kvinde liggende på sengen (billedet ovenfor). Da der desuden er små bemalede figurer af Bes og Hathor på siden af sengen, har den sikkert symboliseret frugtbarhed og dermed givet evigt liv til den afdøde. Læs mere i pdf-filen med flere billeder.

De spanske udgravninger i Dra’ Abu el-Naga er i gang, og man kan følge med på spansk med billeder: Djehuty 2009. Lederen af udgravningerne Jose Galan holdt for nylig foredrag i Luxor, hvor Jane Akshar var til stede og skrev referat: Janes Luxor News.

Gittes billeder og tekst (citeret af john og redigeret lidt af mig):

Det går rigtig stærk foran Karnak, og Gitte fik lov af vagtmænd at gå og fotografere fra den ene til den anden ende af den ca. 250m lange udgravning.

031 
Udgravningen er på ca. 250m som svarer godt og vel til hele billedets bredde. Afstanden fra 1. pylon svarer omtrent til Sfinks-alléens længde.

018
Badeanlægget med mosaikgulv.

017
Blik mod syd fra den nordlig del af kajanlægget

010
Blik mod nord fra den sydlige del af kajanlægget. Ramperne og kongebroen findes mellem disse to dele.

010_kartouche
Bemærk blokken med en del af en vinget solskive og et kongenavn i kartouche under. Kongen er ‘elsket af Atum, herre over de to lande og Heliopolis’, men hvem var han?

013
Trappen som ses på billedet ovenfor.

Ifølge Gitte er der Kaos i KV. Det store hul er meget dybere, end det var til jul, og fundamenterne til flere arbejderhytter er nu blotlagte. De ligger præcist som Carter tegnede dem på sit kort over den centrale del af KV. Men ikke nok med det, de graver nu også øst på. Det betyder, at besøgende skal op igennem 1. etage af rest house for at komme til Ramses I’s grav, da vejen nu er fjernet. Udgravningen udenfor Merenptah er mindst 5m under vejniveauet, og de graver også syd på imod det store hul, og man kan dårligt nok komme ind at hilse på Tut. De graver også på bakken til højre for indgangen til Ramses II, der bruges som deres hovedkvarter. Der er dog endnu ingen synlige tegn på grave eller skakter, men de vil sikkert ikke stoppe, før de finder en grav.

037
Den centrale plads foran stigen op til Merenptahs grav. Her er de igang med at grave sydpå, og der er kun få meter, før de møder den store udgravning placeret mellem KV62 og rest house.

048
Blik mod syd. Der kan ses et antal arbejderhytter i bunden af udgravningen mellem rest house og KV62 (Tut).

046
Nærbillede af arbejderhytter

044 
Endnu et nærbillede af arbejderhytter samt hulen i grundfjeldet ved den sydlige ende af udgravningen.

061
Der graves nu østpå, så besøgende må en tur via 1. etage på rest house for at besøg KV16 (Ramses I).

Mange tak til Gitte Yardy for nye billeder fra Luxor!

Da der nu er så mange indlæg om Luxor – og mange under Luxor, som er med billeder af John og Gitte Yardy, har jeg også lavet et underemne med navnet ‘John og Gitte Yardy’, så man let kan finde alle deres billeder fra Luxor og indtil videre en gang fra Giza, Dahshur og Abusir samt et par billeder fra Aswan. Det er interessant at se de tidligere billeder fra Luxor igen og sammenligne dem med de nye.

Jeg opdagede netop (9.2), at der er en artikel i det seneste al-Ahram Weekly om franskmændenes arbejde i Karnak i 2008. Det handler mest om restaurering, og der er nogle interessante billeder: al-Ahram Weekly

Reklamer