John Yardy har sendt mig følgende om muren rundt om Karnak af soltørrede lersten, på engelsk ‘mudbricks’.

rimg0908_edited

Syd for Karnaks første pylon blev ca. 200 meter af templets ydermur udsat for en gennemgribende restaurering i løbet af 2008. Dette arbejde blev igangsat, efter at man havde fjernet en del af den offentlige vej, som løber langs muren. Det skete i forbindelse med udgravningen af kajanlægget foran den første pylon.

p5070098_edited

Muren under opbygning overværet af Khonsus pylon og Euergetes port


For at efterligne ægyptiske håndværkstraditioner mest muligt blev restaureringen gennemført med hjælp af soltørrede “mudbricks”, dog ikke med autentiske mursten fra den oprindelig mur men med moderne efterligninger. Med en blanding af slam fra Nilen og halm fra nærliggende marker blev murstenene støbt i passende forme og lagt til tørre i solen på stedet, dvs. på vejens asfalt.


Friske lersten lagt til tørre
Friske lersten lagt til tørre

Til trods for dette prisværdige restaureringsarbejde er der knap nok et levende menneske, som kan huske, hvordan den oprindelige mur så ud.

p5070103_editedFærdige lersten klar til brug

Ikke engang de tidligste fotografier kan hjælpe os, og hvorfor nu det? Svaret findes gemt i et luftfoto, som Luxors store fotograf, Gladdis, knipsede i 1907. Der var nemlig ingen ydermur!

karnak1907_001_edited

Mange tak til John for billeder og tekst!

Det må nævnes, at muren omkring Karnak naturligvis ikke er fri fantasi men er restaureret på grundlag af udgravede rester.

Hjemmesiden ‘Digital Karnak’ har et afsnit om muren omkring templet:
http://dlib.etc.ucla.edu/projects/Karnak/feature/EnclosuresAndGates
(siden virker desværre ikke pt., men det er muligt at finde en kopi af den, som det man kalder ‘cached‘, hvilket bedtyder, at den ikke ser pæn ud med billeder osv.)

Karnak plan
Plan over Karnak (klik for større plan)

Reklamer