Ægyptiske Amuletter på Nationalmuseet blev åbnet i går fredag med en reception. Her er nogle billeder fra åbningen.

indgangen

På 2. sal ledes man ind til udstillingen med amuletter malet på væggen. Væggen er hvid og amuletterne røde, så allerede her introduceres temaet og farvevalget.

Annes tale

Anne Haslund Hansen, som har været hovedkraften bag udstillingen, fortalte ved åbningen om dens opbygning og idégrundlag. Ved siden af ses Bodil Bundgaard Rasmussen, leder af Antiksamlingen.

Anne startede sin tale med at spørge, om der var nogen, som havde en kastanje i lommen. For at understrege at beskyttende og magiske amuletter ikke bare hørte til i det gamle Ægypten, indledes udstillingen også med genstande fra Etnografisk Samling og Danmarks Nyere Tid. Anne forklarede bl.a. også, at den hvide farve er valgt for at gengive lyset og livet, som den døde kommer til gennem dødsriget – bl.a. ved hjælp af de magiske amuletter.

Underverdenen

Først kommer man til underverdenen, hvor også billeder fra Nationalmuseets dødebog er malet på væggen.

Hvidmalede spånplader er stillet op i de to rum på 2. sal for at danne en snoet vej gennem dødsriget. De danner baggrund for amuletterne, som ses gennem lysende kighuller.  ‘Vejen’ er også vist som et malet rødt bånd, der snor sig som en rød tråd gennem udstillingen.

kosmos

Kroppen blev set som kosmos, og den blev beskyttet af fire gudinder for hvert verdenshjørne. I udstillingen vises verdenshjørnerne og deres guddomme også helt konkret.

Amuletter på mumie

De fleste amuletter er fundet på mumier for at beskytte denne. Her ses, hvor de forskellige amuletter hørte til på kroppen.

Ankh og djet katalog

Den anden vigtige del af udstillingen er et tredimensionelt amulet-leksikon, her med ankh og djet for liv og stabilitet, som er markeret på tavlen under. Andre udstillingskighuller viser de øvrige som f.eks. udjat-øjet, hjertet og skarabæen. Kom selv og gå på opdagelse mellem mumier, kosmos, dødsriget og de magiske amuletter.

Reception

Til åbningsreceptionen sås flere kendte personer…

David

Husk at David holder omvisninger hver søndag i april kl. 13.

Reklamer