Lise Manniche var med en gruppe DÆS-medlemmer i Athen og på Kreta. Hun rapporterer:

01

En lille gruppe medlemmer af DÆS var 1. – 7. april på studietur i Athen og på Kreta. Vi lagde ud på Nationalmuseet i Athen, hvor vores guide i den græske afdeling var Birgit Iversen, der delte ud af sin store viden (01), og som også spillede rollen som “silent guide” i den ægyptiske samling, hvor jeg selv viste rundt. To privatsamlinger, etableret for lidt over 100 år siden, udgør nu den ægyptiske bestand på museet, og der er fine ting imellem.

0303

Så gik turen til Kreta, hvor vores guide Katarina fortalte engageret om livet blandt minoerne på Kreta for op mod 4000 år siden (03).

0202

At der var spor af mennnesker for over 200.000 år siden der, fremgik af en artikel af Peder Mortensen i det nyeste nummer af Sfinx, som en af deltagerne havde taget med. PM har fundet flinteredskaber fra ældre stenalder på sydkysten med en tilhugning, der tyder på, at håndværkerne er kommet dertil fra Nordafrika – et på mange måder yderst interessant bidrag til diskussionen om samkvemmet mellem områderne i det sydlige Middelhav. Det uddybede jeg også under en improviseret monolog på molen i Heraklion. Et af beviserne så vi på museet i byen, hvor en krukke med Tuthmosis IIIs kartoucher på, fundet i Knossos, var kommet i eksotisk selskab med minoiske vaser (02). I Knossos havde vi studeret rekonstruerede rum og fresker, trapper og huller, hvis anvendelse grundet manglen på tekster er noget uvis (03).

0404

Vi kørte sydpå til paladset i Phæstos, hvor vejret begyndte at vise sig fra sin truende side (04), og hvor regnen i Aghia Triada, et andet arkæologisk område, som er mest kendt for en prægtig bemalet sarkofag, simpelthen styrtede ned i spandevis.

0505

Heldigvis klarede det op senere, og der var tid til at fotografere i de gamle hippigrotter ved stranden over byen Matala (05). Ved Kommos få kilometer derfra er der for nyligt fundet en del forrådskar af ægyptisk oprindelse sammen med figuriner af bla. Sakhmet og Nefertum.

0606

På tilbagevejen insisterede vi på at stoppe udenfor det autoriserede besøgsområde i Gortys, der var Kretas hovedstad i romertiden. Her skulle der nemlig befinde sig resterne af en tempel for Isis og Serapis, hvis statuer vi havde set på museet i Heraklion (06).

0707

Et hul i hegnet er en uimodståelig fristelse for medlemmer af DÆS, og i løbet af kort tid var vi spredt over et større område med ruiner og gule blomster (07), og her i disse idylliske omgivelser har de to ægyptiske guder haft deres tempel (08). Rejselederen måtte undskylde vores ulydighed overfor guiden bagefter, men det var rigeligt oplevelsen værd.

0808

Tilbage i Athen sluttede vi af med et besøg på Akropolis. Det nye store museum er endnu ikke åbnet for besøgende. I Heraklion, hvor vi så den midlertidige udstilling i stueetagen til den nye bygning, forventer man også at åbne det nye arkæologiske museum i løbet af næste år.

Tak til Lise for tekst og billeder.

Se tidligere indlæg om den ægyptiske samling i Athen.

På tirsdag skal jeg fortælle og Ægypten og den ægæiske verden på Folkeuniversitetet på emnekurset om rejser og transport. Her vil jeg bl.a. komme ind på fundene af minoiske freskomalerier i Tell el-Dab’a (Avaris) i det østlige Nildelta.

Petrie Kahun

Da Petrie i sin tid gravede i Kahun, fandt han en del keramik, som han publicerede som ‘ægæisk keramik’. Noget af det kom rigtig nok fra Kreta, mens andet var ægyptiske efterligninger og import fra Syrien og Cypern.

Reklamer