I 1975 genfandt den engelske ægyptolog Geoffrey Martin Horemhebs grav i Sakkara i området syd for Djoser. Denne og de grave, som siden blev fundet (bl.a. Ramses II’s søster Tia og hendes mand Tia og Tutankhamons skatmester Maya) har han tidligere holdt foredrag om i København. De seneste år har han koncentreret sig om Kongernes Dal og Horemhebs kongegrav KV57, som han d. 4. maj fortalte om på Nationalmuseet (DÆS foredrag).

G. Martin Nationalmuseet 4. maj 2009

Vi hørte først om, da graven blev fundet i 1908 af  Theodore M. Davis, og vi så billeder fra dengang udgivet af Theodore M. Davis, The Tombs of Harmhabi and Touatankhamanou (1912). Billederne blev taget af Harry Burton, som siden blev berømt som fotografen af udgravningerne og fundene fra Tutankamons grav. Som det fremgår af bogens titel, troede Davis, at han med KV57 også havde fundet TAAs grav.

KV57

Graven var fyldt med murbrokker, som det ses på billedet fra Davis’ publikation, og selvom det ved de første udgravninger blev flyttet fra et sted af graven til et andet, var der stadig meget at finde for G. Martin og hans medarbejdere.  Heriblandt potteskår fra vinkrukker med indskrifter med år 13 og 14 af Horemhebs regering. Dvs. hans sidste regeringsår, som tidligere omtalt, da Jaap van Dijk havde holdt foredrag i København (se tidligere indlæg).

Mehetweret TAA

Flere af fundene fra Horemhebs grav har paralleller fra Tutankhamons grav. Bl.a. fandtes mørkeblå trekøverformede indlæg i KV57, som må svare til dem, der ses på en af de høje senge fra TAAs grav.

G. Martin 02

Efter foredraget kunne man komme op til Geoffrey Martin og stille spørgsmål.

Læs et resumé af G. Martins foredrag til Ægyptologikongressen på Rhodos sidste sommer.

Læs mere om KV57 hos Theban Mapping Project og om Horemhebs grav i Sakkara hos Saqqara online.

Reklamer