I lang tid har der stået en tom montre midt i det såkaldte Medaljonrum på Nationalmuseet, som man kommer ned til fra trappen i den romerske ende af Antiksamlingen (modsat den ægyptiske ende). Rummet hører til Antiksamlingen og hedder sådan, eftersom der findes medaljoner med portrætter af romerske kejsere på væggene. Den tomme montre havde været anvendt til at udstille Solvognen, mens Danmarks Oldtid var lukket, og det har hele tiden været meningen, at der skulle udstilles noget ægyptisk her.

Triade01

Det tog af forskellige årsager noget tid at få det på plads, men nu kan man endelig se en meget smuk triadegruppe i gråsort og hvidspættet granit (37 cm høj), som i mere end 10 år har været gemt væk på magasin. Triadegruppen viser en mand og to kvinder og er formodentlig et familie”portræt”.

Triade02

Statuegruppen, som er fra 12. Dynasti, blev i oktober 1908 købt hos en antikvitetshandler i Cairo af ingen anden end Valdemar Schmidt, som har noteret sig, at statuen angiveligt stammer fra Hawara eller Illahun.

Triade03

Statuegruppen kan altså nu igen ses, 100 år efter den kom til Danmark – og dermed også være med til at fejre ægyptologiens 125års jubilæum. Valdemar Schmidt blev som bekendt fejret i samme anledning på Glyptoteket med den nyligt lukkede udstilling ”Kunstens Kilde”.

Triade03

Man kan læse lidt om statuegruppen i Vejledningen til den Ægyptiske Samling ‘Ægyptere’ på s. 56. Den kan stadig købes i Natonalmuseets boghandel.

Husk også Amuletudstillingen på Nationalmuseet.

Tak til David for info og billeder!

Reklamer