Pia Adamsen har givet mig billeder og tekst fra en rejse til Syrien i maj. De kom forbi Kadesh, hvor det berømte slag mellem Ramses II og hittitterne stod i Ramses’ 5. regeringsår. I dag hedder stedet Tell Nebi Mend, som først blev udgravet af franskmanden Maurice Pezard 1921-1922. Siden var her en engelsk ekspedition mellem 1977 og 1996 under ledelse af Peter J. Parr fra University College i London. Fra 2008 har University of Durham haft et forskningsprojekt, som især skulle kortlægge Jernalderen på Tell Nebi Mend (se link).

Luxor QadeshSlaget ved Kadesh ifølge Ramses II fra Luxor Templet. Andre versioner findes i Abu Simbel og Ramesseum samt i Karnak og Ramses’ tempel i Abydos.

Pias tekst og billeder:

Vi var 4 DÆS’er på rundtur i Syrien med June Dahy. Den 24.5.2009 kørte vi fra Aleppo med retning mod Damaskus. Ruth havde set på rejseplanen, at vi på denne strækning ville komme meget tæt forbi Kadesh. Så det var jo et rigtig stort ønske også at se stedet, når vi nu var så tæt på.

Det var lidt svært at finde, da chaufføren og guiden ikke helt havde forstået, hvad det var, vi gerne ville se. Men det lykkedes til sidst.

Kadesh - Tellen

På afstand så vi Tellen (højen) omgivet af marker og et meget fladt landskab, der rakte meget langt ud i horisonten.

Kadesh - Set fra Tellen

Efter at bussen var stoppet, var vi hurtigt på vej op på Tellen. Heroppefra havde vi en fantastisk udsigt over slagmarkerne, som i dag bliver opdyrket samt over Orontes Floden. Vi fandt ud af, hvilken retning Ramses IIs hær kom fra og kunne næsten mærke vingesuset fra ”Det Store Slag”, der fandt sted mellem Hititterne og Ramses IIs hær. Heroppe på Tellen havde Hititter-kongen stået og ventet på Ramses hær og gnedet sig godt og grundigt i hænderne. Han havde bare det helt store overblik over, hvad der skete på slagmarkerne.

Kadesh - milepælen til minde om slaget og Orontes i baggrunden

Det eneste tegn på ”Det Store Slag ved Kadesh” var en milepæl, som var sat op på toppen af Tellen for at mindes slaget. Foroven på milepælen var der lavet en opdeling i 3 felter med tegninger på.

Kadesh - nyere ruiner på toppen af Tellen

På Tellen er der i nyere tid opført lerstenshuse, men i dag er der kun ruinerne tilbage samt en minaret og en gravplads. Nogle af gravene var fra nyere tid, mens andre var bygget op med gamle mørke sten, som muligvis kunne være fra tidligere bygninger på Tellen (højen). Græsset og ukrudtet var højt, så det kunne godt være lidt svært at se de grave, som kun var omkranset af en række sten.

Nede igen og lidt på afstand. Her stod vi på den anden side af Orontes Floden og kiggede mod Tellen. Her kunne vi fra venstre se ruinerne af lerstensbygningerne, en minaret, kirkegården, kløften og længst ude til højre står milepælen, som ikke kan ses hernedefra. Hvis det var på dette tidspunkt at krigen rasede, ville Ramses IIs hær være kommet lige stik imod os, så heldigvis var Tellen imellem os.

Mange tak til Pia for billeder og tekst!

Traktat Ramses og hittitterne

Da jeg for et års tid siden var i Istanbul på det Arkæologiske Museum, fotograferede jeg fredstraktaten mellem hittitterne og Ramses II fra Hatusa, hittitternes hovedstad. Den kan man bl.a. læse om hos Tour Egypt.

Tour Egypt om slaget ved Kadesh: Battle of Kadesh

Og wikipedia med kort og flere litteraturhenvisninger og links

Reklamer