I forbindelse med mit ophold i London var jeg en dag i Bristol for at besøge Bristols City Museum & Art Gallery, hvor de bl.a. også har fund fra Petries udgravninger. Da jeg kom til museet, var der en lang kø udenfor, da de i øjeblikket har en udstilling af en lokal berømt ‘grafitti-kunstner’, Banksy, som laver forskellige installationer i byrummet (se Wikipedia).

Til gengæld var der fred og ro i den ægyptiske samling, som for nylig er genopstillet og absolut et besøg værd. Det meste af udstillingen er opdelt i temaer, men foran de store montrer er opstillet skærme, hvor man kan klikke sig frem til de enkelte genstande og få detaljerede oplysninger. På denne måde er der ikke forstyrrende tekster med oprindelse, museumsnummer, materiale, mål, udgravningsår og andet, som de fleste museumsgængere måske vil finde kedeligt. Til gengæld kan de interesserede finde sådanne oplysninger gennem nogle få klik. Eksempler på hvordan der ser ud, og hvilke temaer de har, kan ses her: Den ægyptiske samling i Bristol.

Her er nogle eksempler:

Ram.II søjle BSA Memphis 1908Del af søjle med Ramses II’s navn fra Petries udgravninger (British School of Archaeology, BSA) af Ptah-templet i Memphis 1908. Årsagen, til at der er et andet relief foran søjlen, er, at temaet i denne montre er arbejdet med sten og fremstillingen af relief.

To snydekrukkerVed disse to snydekrukker af alabast står der, at de kommer fra British School of Archaeologys udgravninger i 1910. De er højst sandsynligt fra Gamle Rige grave i Medum, da flere krukker af denne type kom der fra. I 1910 gravede Petrie for BSA både i Memphis og Medum, og flere krukker af denne type kom fra Medum.

Flodhest DeB MentuhtepDette relief med en flodhest kommer fra Mentuhoteps tempel i Deir el Bahri, hvor Edouard Naville (1844-1926) gravede for Egypt Exploration Fund (EEF) 1893 til 1907. Relieffet blev fundet i 1906. Læs om EEF, senere EES, i Deir el Bahri og Petries mening om Naville: EES.

Negerhoved Memphis MerenptahDette store negerhoved stammer fra området ved Merneptahs palads i Memphis, hvor Petrie gravede i 1908. På Glyptoteket har vi et andet tilsvarende hoved, så jeg vil vende tilbage til de to hoveder ved en senere lejlighed.

Læs mere  om Bristol City Museum

Reklamer