David har været en tur hjemme på Bornholm og har givet mig følgende til bloggen:

Nyligt hjemkommet fra ferie på Bornholm kan jeg rapportere om to spændende steder med et ægyptisk islæt.

 Grav Bornholm

Ved Gudhjem kirke ligger en lille kirkegård, der bl.a. huser den berømte bornholmermaler Oluf Høst. Bag dennes gravsted findes et gravmæle for den mindre kendte maler, Aage Schad (1904-1974), som af uvisse årsager er begravet under et ægyptisk-inspireret gudeskrin. Ved siden af ruinerne af Skt. Annas kapel fra 1200-tallet emmer gudeskrinet af ægyptisk mystik og indgyder forundring. Gravmælet minder i stil om det gyldne gudeskrin, som fandtes i Tutankhamons grav (se billede hos Griffith Institute og TourEgypt)

På Bornholms Kunstmuseum faldt mit blik på et selvportræt af endnu en bornholmermaler, Kristian Zahrtmann (1843-1917), som især er kendt for en serie malerier med Leonora Christina.

Zahrtmann

Selvportrættet viser Zahrtmann som en tænksom ældre herre bag sit orientalsk-inspirerede skrivebord, på hvilket buster i antik stil konkurrerer om blikfanget med en stor ægyptisk cippus: En stele med en rundfigur af Harpokrates, vist som betvinger af slanger, ørkendyr og krokodiller.

Zahrtmann_cippus

Stelen synes at være i et gulligt metal, og den har formodentlig været en bronzekopi af en ukendt cippus. Den ligner meget CG 9401 fra det Ægyptiske Museum i Cairo, som kan ses hos TourEgypt.

En cippus har til formål at beskytte mod stik og bid fra de dyr som afbildes på den, og kan findes både i form af små bærbare amuletter eller større steler (den viste hos touregypt er 44 cm høj), udover hvilke man har kunnet udgyde vand, der da ville optage stelens/amulettens magiske beskyttelse i sig. Vandet kunne så drikkes mod stik og bid.

Mange tak til David for billeder og tekst!

Reklamer