Så er det tid til en ny sæson på Folkeuniversitetet, og dette efterår gælder det Mellemste Rige i København. Jeg skal starte i morgen tirsdag med at tale om de første konger og deres grave. Vi begynder med Intef-kongerne, der regerede Øvre Ægypten fra Theben i 11. dynasti før det egentlige Mellemste Rige, som starter med Mentuhotep, der samlede riget igen.

Da vi var i Ægypten med DÆS i 2004 besøgte vi på Vestbredden i Luxor både Tarif, hvor Intef-gravene, de såkaldte saff-grave, havde ligget, og Mentuhoteps gravtempel i Deir el Bahri. I 2007 var vi i Lisht, hvor de to første konger i 12. dynasti, Amenemhet I og Sesostris I, igen blev begravet i pyramider. Her er nogle billeder fra 2004 og 2007.

AssasifEl-Tarif 2004: Saff betyder ‘række’, og navnet hentyder til, at gravenes facader bestod af en række piller. Disse kunne tilsyndladende ikke længere ses i 2004 … (R. Soliman, Old and Middle Kingdom Theban Tombs, 2009. s. 29-40 og fotos s. 33-34 viser, at vi muligvis stadig kunne have set det øverste af en af gravene).

Mentuhotep01Mentuhotep 2004: en rampe fører op til et centralt massiv, som man (Naville, se nedenfor) først mente var en pyramide. Det var ifølge Dieter Arnold snarere en lav bygning med flat tag, der symboliserede Urhøjen, hvor verden opstod. Omkring denne massive kvadratiske bygning er der ottekantede søjler, et såkaldt ambulatorium. Nede på niveau med rampen var der en række med kvadratiske piller, og når man så op mod templet bestod det således af to rækker piller over hinanden med en massiv bygning øverst i midten. Dette er en videreudvikling af saff-gravene omtalt ovenfor.

Mentuhotep02Statuer af Mentuhotep som Osiris var opstillet langs processionsvejen op til templet. En del hovedløse statuer lå foran templet i 2004. På Metropolitan Museet i New York har de en mere komplet statue, da det var amerikaneren Herbert Winlock (1884 – 1950), som udgravede området foran templet.

Mentuhotep03I Mentuhoteps tempel bag ambulatoriet fandt den første udgraver, Henri Edouard Naville (1844-1926) fra Schweiz, seks kapeller til dronninger, som var begravet under disse. Kapellerne og gravene hørte til en tidlig byggefase, og i dag ses det nederste af disse kapeller (billedet). Til venstre lå Henhenet, Kemsit og Kawit og til højre Sadhe, Ashayet og Mayet. I Kawit og Ashayets grave fandt man meget fine sarkofager med relieffer, som kan ses på Cairo Museet.

Mentuhotep04Nedgangen til Mentuhoteps eget gravkammer fandtes i den bagerste del af templet, hvor en skrånende gang førte ned.

Foran templet lå en anden ‘grav’, den såkaldte Bab el hosan – ‘hesteporten’, hvor den berømte sorte statue af Mentuhotep var begravet. Navnet stammer fra opdagelsen, som skete ved at Howard Carters hest snublede over nedgangen i 1898. Statuen findes på Cairo Museet.

Lisht Am.ILisht 2007: Amenemhet I’s pyramide. Ved starten af 12. dynasti flytter kong Amenemhet I hovedstaden mod nord til Itj-Tawy. Da han og efterfølgeren Sesostris I er begravet i Lisht ved den nordlige indgang til Fayum-området, mener man, at byen lå der i nærheden. Med 12. dynasti begynder kongerne igen at blive begravet i pyramider.

Lisht Ses.ISesostris I’s pyramideanlæg er bedre bevaret og mere udbygget end Amenemhet I’s. Selve pyramiden er ikke så solidt bygget som i Gamle Rige, men pyramidetemplet er udformet som i slutningen af Gamle Rige.

Lisht Ses.I konstruktionPyramidens konstruktion med et ‘skelet’ af større sten ses tydeligt.

Lisht Ses.I konstruktion2Flere af de glatte dæksten ses også.

Læs mere om saff-gravene og Mentuhotep på Theban Mapping Project, bl.a. med en rekonstruktion af en saff-grav.

Om Mentuhotep med billede af hans statue, templet ovenfra og den centrale massive bygning: egyptian monuments.

Metropolitan Museums Mentuhotep (Osirisform statue nævnt i teksten)

Flere billeder af pyramiderne i Lisht og en plan over Lisht ses hos Pyramids of Egypt – klik på de to pyramider for at se billeder af dem.

Rekonstruktion af Sesostris I’s pyramideanlæg hos Metropolitan Museum.

Reklamer