Som lovet kommer her mere om DÆS-rejsen til Mellemægypten og oaserne Kharga og Dakhla 24/9 til 8/10, 2009. Jeg har valgt at lave korte resuméer med billeder dag for dag, da der er meget materiale. Her først om dagen efter ankomst til Luxor (25/9).

Karnak model

I det nye Visitor Center blev vi mødt af Salah el-Masekh, som arbejder i udgravningerne foran Karnak-templet. Det var fredag, og Salah var så venlig at bruge sin fridag på at vise os rundt. Det krævede en særtilladelse at få lov at besøge udgravningerne og Muttemplet. Mens jeg ordnede tilladelser og billetter, så gruppen nærmere på modellen af Karnak (Pias billede fra Visitor Centret).

Salah el-Masekh

Salah fortalte os om Kajanlægget med ramper foran Karnak-templet, som dels stammer fra det 25. dynasti og dels fra det 29-30. dynasti.

Kajanlæg

Taharqa (690-664 f.Kr.) i det 25. nubiske dynasti byggede den lille rampe, som ses til højre på billedet. Han byggede bl.a. også den såkaldte kiosk i Karnaks 1. gård, hvor der i dag står en stor søjle.

Ramper og Hakor, Blyth fig. 15.3

En tegning fra E. Blyth, Karnak (2006), fig. 15.3 viser Taharqas rampe og Hakors kapel fra 29. dyn.

Hakor

Hakor (393-380 f.Kr.) var den anden af de to konger i 29. dynasti, og han færdigbyggede dette bådkapel til Amons båd. De seks søjler var genanvendt fra et monument fra 25. dynasti.

Udgravninger v. Karnak

Den udgravede kaj er 250 m lang, og som det ses på billedet var de stadig i fuld gang med at grave i dette område til højre for den 1. pylon.

Salah viser os kajen

Kajen fortsætter på den venstre side af 1. pylon, som Salah her viser os.

Badeanlæg

Til venstre for den 1. pylon ses også de to Ptolemæiske badeanlæg.

Mosaik

Det sidst fundne badeanlæg har mosaikgulv med delfiner og fisk (tilapiae ifølge Salah).

Sfinksallé Karnak-Mut

På vej til Muttemplet gik vi også en tur ad sfinksalléen mellem Karnak og Muttemplet. (Pias billede)

Væddersfinks

Vi så bl.a. denne velbevarede væddersfinks, hvor hullerne må have være anvendt til at sætte ekstra pynt af grene el. lign. i.

Væddersfinkshoved

På et væddersfinkshoved, som lå på jorden, kunne man se, at der var et stor hul øverst til en uræus i metal.

Muttemplet indgang

Vi nåede frem til Muttemplet, hvor der almindeligvis ikke er adgang.

Muttemplet

Betsy Bryan og hendes hold fra Johns Hopkins University har som tidligere nævnt tømt vandet fra den hesteskoformede sø i Muttemplet. Når der ikke pumpes, kommer vandet hurtigt tilbage, og stedet gror til.

Muttemplet

Det meste af Muttemplet er bygget af Amenhotep III, som også er ansvarlig for de mange Sakhmet-statuer, der nu formodes oprindeligt at stamme fra hans dødetempel Kom el Hettan på Vestbredden. De kantede søjler er dog typiske for Hatshepsut og Thutmosis III’s tid.

Omskæring

Lige indenfor den ptolemæiske indgang til Muttempel-området ses et tempel til Khonsupakherod, Khons som barn, Amun og Muts søn. Her er scener i forbindelse med Khonsus fødsel, bl.a. en berømt omskæringsscene. Templet stammer også fra Amenhotep III’s tid.

Sfinksallé Karnak-Luxor

Efter besøget i Muttemplet så vi lidt af Sfinksalléen mellem Karnak og Luxortemplet, hvor størstedelen stammer fra 30. dynasti. (Pias billede)

Tuthmosis IV Open Air

Det blev tid til frokost og herefter vendte en del af gruppen tilbage til Karnak, hvor vi så Khonstemplet, Opettemplet (hvor man ikke kan komme ind) og Open Air Museet med Hatshepsuts Røde Kapel, Sesostris I’s Hvide Kapel, Amenhotep I’s kapel af alabast mm., før vi gik gennem Hypostylhallen og ud igen. Billedet er fra Tuthmosis IV’s genopbyggede portikus, som vi også så i Open Air Museet. (Pias billede)

Open Air 2

En anden lidt underlig bygning var denne, som viser sig at være et kapel fra Amenhotep II’s tid, hvor blokkene er fundet genanvendt i Muttemplet. Den var opført mellem Tuthmosis I’s to obelisker foran den 4. pylon, og det er det, man prøver at vise med denne rekonstruktion. (Pias billede)

Middag med Jane Akshar

Om aftenen spiste vi god mad hos Ali på Vestbredden i hans Africa Restaurant, hvor jeg havde inviteret Jane Akshar (Luxor News) til at spise med os.

Næste dag gik turen med bus til Mellemægypten med div. stop på vejen til Minia – herom følger!

Læs mere om kajanægget foran Karnak i artiklerne fra al-Ahram:
http://weekly.ahram.org.eg/2008/879/he2.htm
http://weekly.ahram.org.eg/2009/932/fr1.htm

Reklamer