Tilføjelse af link 4.11.09

På DÆS-rejsen kørte vi i bus fra Luxor til Minia i Mellemægypten og gjorde nogle stop på vejen.

el Hawawish

Det første var ved klippegravene el Hawawish på østbredden af Nilen nær Akhmim og Sohag. Her blev de øverste embedsmænd og Min-præster fra Akhmim begravet i Gamle Rige.

el Hawawish

Vi klatrede op ad bjerget og kiggede ind, hvor vi kunne, men vi kom ikke ind i de lukkede grave, da inspektøren med nøglen ikke var der, før det var for sent. Hvis han skulle have åbnet, ville det have kostet dyrt.

el Hawawish grav

Vi kunne se en del alligevel; gravskakter og skinddøre.

el Hawawish grav

Rester af vægdekoration.

el Hawawish grav Pia

Pia fik dette billede af gravherren med stav og offerbringere.

el Hawawish Pia

Og dette med en gravherre og hustru ved hver sit offerbord.

Klippegravene i El Hawawish er publiceret af Naguib Kanawati fra Australien i fem bind: The rock tombs of El-Hawawish, the cemetery of Akhmim, 1980-1985.

Akhmim

Da vi var i nærheden af Akhmim, stoppede vi også ved det Open Air Museum, hvor nogle fra gruppen bl.a. også havde været på DÆS-rejsen i foråret 2007. Ramses II’s datter Merit-Amon stod der stadig.

Ramses og Pia

Foran det store hoved fra en Ramses II statue var en viftepalme vokset op (el. plantet?), så Pia hjalp mig med at få ham fotograferet!

Amarnablok Akhmim

Under et halvtag ligger en række Amarnablokke.

Læs mere om Akhmim på Egyptian Monuments.

Hammamiya

Vi fortsatte mod nord på østbredden, og næste stop var i Hammamiya lige nord for Qau el-Kebir, hvor vi dog først stoppede på tilbagevejen. I Hammamiya er der en trappe op til gravene og almindelig adgang ved køb af billet, men til gengæld er det forbudt at fotografere i gravene.

Hammamiya, Pia

Klippegravene her er også fra Gamle Rige. Den første, man kommer op til, tilhører Kakhenet, som bl.a. var leder af arbejdet i de øvreægyptiske nomer (provinser) og gift med en kongedatter ved navn Ifi. I graven ses bl.a. tre skindøre til mand, hustru og søn, og flere statuer er hugget ud i klippen. (Pias billede)

Hammamiya Kakhenet II

Den næste grav tilhørte Kakhenets søn, som også hed Kakhenet. Til højre på billedet ses vores lokalguide Ahmed.

Se et billede  fra Kakhenet (I)s grav og læs lidt mere om Hammamiya på Egyptian Monuments.

Hammamiya

Nedenfor klippegravene lå en moderne gravplads, som det ofte er tilfældet. (Pias billede)

Vi kørte hele vejen fra Luxor til Minia på østbredden af Nilen, hvilket i sig selv var en flot og spændende rute. Flere steder er klipperne meget tæt på Nilen, og vejen således lige mellem klipper og flod. Andre steder er der et lidt bredere frugtbart stykke, og på den sidste strækning før Minia kan man køre ad en ny ørkenvej, som fører forbi et stort område med meget hvide gipsagtige kalksten. De brydes til byggeri, som ses mange steder, hvor huse og mure bygges af disse hvide sten.

Se billeder fra en hollandsk studietur til Mellemægypten med billeder af Stefan Geens på Flickr – bemærk at der er billeder fra gravene i el Hawawish foruden fra Assiut (og desuden et af Vera i Abydos)!

Tilføjelse af link 4.11.09:
Su Bayfield skriver om Hammamiya mm. på sin blog om tidligere rejser.

Reklamer