Hotel Desert Lodge (se Dag 8) havde også en fin udsigt til oasekanten og mange mure med palmegrene øverst.

– som en kheker-frise

Denne dag koncentrerede vi os om området mellem Dakhlas hovedby Mut og el Qasr nær hotellet (se kort Dag 8). Vi startede med at se det romerske tempel Deir el Hagar.

Deir el Hagar blev bygget under Kejser Nero (54-68) for den thebanske triade: Amon, Mut og Khons. Det er restaureret af the Dakhleh Oasis Project (se link nederst).

Kejseren ofrer til Amon og Mut (bemærk hendes prikkede krone).

På en væg ses himmelgudinden Nut med sin lange slangeagtige krop.

Nær Deir el Hagar ligger Muzawaqa med over 300 grave i klippen fra romersk tid, 1-2. årh.

Da Petosiris og Pedubastis’ grave med fine malerier har været lukket for restaurering siden 1988, klatrede vi rundt på klippen og kiggede ind i alle huller.

I nogle af dem lå der mumier …

Næste stop var Amheida, hvor der også er romerske grave samt en by. En af gravene har en stump pyramide over, som er restaureret for at bevare den (se link til artikel nederst, hvor der også er et billede af, hvordan den så ud før restaureringen).

Flere huse var dekoreret med vægmalerier, som dog er dækket til for at beskytte dem.

Som nævnt besøgte vi også den gamle by el Qasr, hvor bl.a. minareten var restaureret.

Noget af det, som vakte størst interesse, var dørenes sindrige låsesystem med små huller i et stykke træ og en ‘nøgle’ med tilsvarende tapper. Over dørene i vigtige bygninger var der arabiske indskrifter udskåret i træ med navnet på bygherren /ejeren og byggeår.

El Qasrs gamle islamiske huse er ikke længere beboede, og byen står som et friluftsmuseum. Turister vises rundt i byen, da det er let at fare vild, men den er dog ikke større, end at man hurtigt vil finde ud igen.

El Qasrs etnografiske museum bestyres af denne venlige kvinde.

I museet hænger fotografier af vigtige personer, hvor jeg især bemærkede denne mand, som var den første til at benytte en ‘håndmaskine’ til at grave brønde med.

Desuden var der forskellige genstande, som er typiske for oasen, især kurve og keramik.

Et par steder i el Qasr ses genanvendte stenblokke med hieroglyffer.

Her er en anden, som også har en del af en trone (Pias billede).

Vi besluttede at vente med at se den romerske by Kellis til næste dag på vej tilbage til Nildalen, så vi fik mere tid til at nyde hotellet, udsigten og den varme kilde samt mulighed for at lede efter fossiler nedenfor hotellet. Det blev vist ikke til så mange fossiler, men de fleste fik endnu et bad i den varme kilde med deraf følgende rustrødt badetøj.

Deir el Hagar, Tour Egypt
Deir el Hagar, Egyptian Monuments
The Dakhla Oasis Project med årlige rapporter
Amheida
Artikel i Minerva fra 2006 om Amheida
el Qasr Egyptian Monuments
Artikel i Al-Ahram om el Qasr fra 2006

Reklamer