Lise har netop været i Ægypten, og hun har sendt mig følgende tekst og billeder om Luxor- og Karnak-templerne.

Der er nu for alvor tiltag i gang for at knytte Luxor-templet visuelt til Karnak-templet ved at blotlægge hele den 2,5 km lange processionsvej, der markerede Amon-Ras rute ved den årlige Opet-fest. Den stribede moske og keramikmarkedet ved Luxor-templet er nu fjernet.

I modsat retning er de nået til huset umiddelbart ved siden af den koptiske kirke, der efter sigende skal flyttes. Hvor vejen til lufthavnen krydser sfinx-alleen, var der allerede i foråret udgravninger i gang for at fritlægge baser og brolægning.

I Amenhotep IIIs offerrum i Luxor-templet, hvor foryngelsen af den kongelige ka fandt sted, er konservatorer i gang med at rense den vestlige og sydlige væg med forbløffende resultater. Bag stilladserne kan man skimte et sandt orgie af farver, især blå og grønne som f. eks. Amon-Ras blå hud.

I Karnak er det nye Visitors Centre nu åbnet. I midten står en prægtig model af hele templet, og på væggene hænger gamle fotografier, der viser hvordan templet så ud, inden systematiske udgravninger og rydning begyndte.

Også Henri Chevriers moderne hjælpemiddel er kommet med ind i bygningen: et tog, fremstillet i Denver, Colorado, som han anvendte til at transportere de mange store stenblokke, som han fiskede ud af bl.a. den 2. og 3. pylon.

Mange tak til Lise!

Reklamer