Som nævnt tidligere tilbragte vi (dog ikke alle fra gruppen) den sidste morgen før hjemrejsen med at gå hen til Abu el-Hagag Moskéen, som er bygget ind i Luxor-templets østlige side af Ramses II’s gård bag hans pylon. Der var gratis entré til moskéen, som blev restaureret for et års tids siden, men vi betalte naturligvis gode bakhshish til de venlige vagter. Restaureringen er gjort meget fint, så det stadig er en moské, men med mulighed for at se så meget af templet som muligt.

På denne side af Luxor-templet (østsiden ind mod byen) ligger der mange løse blokke.

Plan som viser, hvor Abu el-Hagag Moskéen ligger (4).

Den oprindelige moské er bygget i det 13. århundrede, på et tidspunkt da kun de øverste dele af templet var synlige. Når man er i moskéen, er det derfor i niveau med søjlekapitælerne, og man er helt tæt på overliggerne.

Overligger med bl.a. elefant-hieroglyf. Disse hieroglyffer er kryptogrammer, en særlig form hvor hver hieroglyf står for et helt ord.

En anden interessant overligger viser Ramses, der giver de to obelisker til templet og templets pylon med obeliskerne og flagstænger.

Før restaureringen kunne man ikke se, at denne bedeniche faktisk er lavet i en af søjlerne, og overliggeren med relieffer var også helt skjult. Nu er der grønt glas over, så reliefferne kan ses men ikke er for distraherende, når man beder. Det må man kalde et kompromis, da den grønne farve sikkert er valgt, fordi det er islams farve.

Templet dukker frem overalt i moskéen – selv i det lille rum, hvor støvsugeren står…

Oppe fra moskéen er der en fin udsigt over Luxor-Templet, hvor man kan se de øvre dele af Ramses’ gård tæt på.

Eternal Egypt om Abu el-Hagag Moskéen
Artikel i National Geographic om Abu el-Hagag Moskéen (henvist til tidligere her på bloggen). Her fortælles det, at der også tidligere lå en kristen kirke, og det pointeres, at tempeldelene i moskéen er velbevarede, da reliefferne ikke blev ødelagt men blot dækket med stråblandet puds.

Dette var DÆS-rejsens sidste dag, og alle 14 dage er således på bloggen (kan findes under emnet ‘DÆS-rejse 2009’).
Det var en fantastisk rejse med mange og forskelligartede oplevelser, hvor vi besøgte rigtig mange spændende steder. Jeg har med glæde genoplevet turen gennem at udvælge og redigere billeder og skrive om den dag for dag.

Tak til Pia, Kurt og Elsebeth for at have suppleret med billeder. Og til alle rejsedeltagerne for at have vandret med rundt i ørkenen og op og ned ad bjerge med godt humør – og for at optræde på flere af billederne!

God Jul!

Reklamer