Sidste nytår skrev jeg et opsummerende indlæg, og nu er det igen blevet tid efter denne blogs andet hele leveår. Først lidt kedelig blogstatistik, hvor det glæder mig at se, at der næsten har være dobbelt så mange besøgende  med 27.137 i 2009 mod 14.474 i 2008, hvilket i gennesnit er 74 pr dag i forhold til 40 i 2008. Tak for det!

Flinders og Hilda Petrie i Memphis ca. 1910
(©Petrie Museet, University College, London)

Ellers har året for mit vedkommende, som de fleste nok ved, først og fremmest stået i Flinders Petries tegn. Med starten af 2009 påbegyndte jeg et 3-årigt projekt på Glyptoteket med hovedvægten på dokumentation af museets fund fra Petries udgravninger. Det har jeg bl.a. fortalt om i DÆS-regi i både København og Århus, og senest har jeg skrevet en artikel i Papyrus med hovedvægten på Petries udgravninger i Memphis. I juni var jeg i London, Oxford, Cambridge og Bristol for at se på relaterede Petrie-fund og læse journaler, breve og anden dokumentation for den oprindelige funddeling. I den forbindelse holdt jeg også et foredrag for Venner af Petrie Museet i London.

Renée Friedman i København

I DÆS-regi har der været tre foredrag med udenlandske ægyptologer: Geoffrey Martin fortalte om Horemhebs grav i Kongernes Dal 4. maj, Richard Parkinson om fortællinger fra Mellemste Rige 27. august og Renée Friedman om Hierakonpolis 10. sept.

To udstillinger om Ægypten har været på plakaten i København i 2009. På Glyptoteket åbnede udstillingen om Danmarks første egentlige ægyptolog Valdemar Schmidt ‘Ægypten – kunstens kilde’ 10. okt. 2008, og den lukkede først 8. feb. 2009. På Nationalmuseet kunne man se ‘Ægyptiske Amuletter’ 4. april til 13. sept. 2009.

Jeg ledte efter et billede, som kunne illustrere det forgangne år og samtidig  lidt glad nytårsstemning. Det blev et billede fra Hans, som han sendte mig fra det han kaldte ‘de glade stunder i mudderpølen’. Den opmærksomme læser vil genkende den varme kilde ved hotel Desert Lodge i Dakhla, som jeg skrev om i forbindelse med DÆS-rejsens dag 8 og viste et billede uden badegæster. I slutningen af september til begyndelsen af oktober var jeg med 20 DÆS-medlemmer i Mellemægypten og oaserne Kharga og Dakhla. Det har fyldt en del her på bloggen, hvor jeg lige før jul blev færdig med at skrive om rejsen dag for dag. I april havde Lise en DÆS-rejse til Athen og Kreta.

I foråret udkom bogen på dansk om Amarna ‘Fokus på Amarna’ redigeret af Lise og Bo fra forlaget Sfinx.

På den mere internationale scene kan nævnes, at British Museum åbnede for den fine genopstilling af de nyrestaurerede malerier fra Nebamuns grav 21. januar. Neues Museum i Berlin slog dørene op 17. oktober, så det igen er muligt at se byens berømte ægyptiske samling under et tag. For ikke at tale om Nefertiti i nye omgivelser. I Geneve og Torino har der været Amarna-udstilling bl.a. med lån fra Glyptoteket. Store udstillinger som de to om Tutankhamon og Goddios om Alexandria, der alle har været i Europa tidligere, rejser nu rundt i fjernere egne i USA, Canada og Japan.

Hawass har i sidste halvdel af 2009 intensiveret sit korstog for at skaffe Nefertiti, Rosettastenen, Dendera Sodiak’en m. fl. tilbage til Ægypten. Det forlyder desuden, at den fine Ramses II statue i Torino og muligvis Turin Kongepapyrussen nu også er på hans ønskeseddel. Neues Museum fik ny direktør, Friederike Seyfried, som har overrakt Hawass dokumenterne vedr. Borchardts udførelse af Nefertiti fra Ægypten. Tyskland mener, de viser, at det foregik retmæssigt, og Hawass og Ægypten det modsatte. Vi får se, hvad der sker i den sag i løbet af 2010. Hawass’ hjemmeside blev i øvrigt opdateret i starten af 2009, og man kan her løbende følge med i hans meritter og nye fund gjort i Ægypten. Heritage Key supplerer med videoer mm.

I Luxor er de kommet endnu længere med nedrivningerne langs Nilpromenaden og Sfinksalléen samt i Qurna på Vestbredden. ‘Site management’ vil helt sikkert blive synligt endnu flere steder i løbet af 2010 ikke bare i Luxor.

Gulvmaleri fra Maru-Aten i Amarna, Glyptoteket ÆIN 1613

Cairo Museum har udsendt flere nyhedsbreve i 2009, Barry Kemp har startet et e-mail nyhedsbrev fra Amarna. Udgravningerne i Hierakonpolis og Tell Edfu samt KV63 og Muttemplet i Theben og mange flere vil vi kunne følge med i også i 2010. Flere udstillinger, foredrag og andet kan vi også glæde os til i 2010. Bl.a. kommer Gay Robins til København og holder foredrag om Amarna-malerier i maj.

På Louises Anubis blog kan man nu se en liste over Folkeuniversitetsforedrag rundt om i landet, som hun er involveret i, og omvisninger på Glyptoteket. Allerede på søndag er det muligt at følge med Louise rundt på Glyptoteket og høre om Brygger Jacobsens ægyptiske samling. Sammen med Lise og Mette fortsætter jeg også selv på Folkeuniversitetet i København.

Tak til alle som har suppleret bloggen med kommentarer, tekst og billeder i 2009!

Godt Nytår!

Reklamer