Amarna-samlingen i Berlin var delt efter 2. Verdenskrig, men den blev igen samlet på Charlottenburg, efter Murens fald. Nu er den tilbage på Neues Museum, hvor den oprindeligt stod, efter at Borchardt vendte hjem med fund fra de tyske udgravninger.

Thutmosis skulle have været konge efter sin far Amenhotep III, men han døde ung, og Amenhotep (IV), den  senere Akhnaton, blev ny kronprins. På Neues Museum har de denne lille kiste og et relief, der er nogle af de få vidnesbyrd om den glemte prins. Hvis han var blevet konge, ville der måske slet ikke have været nogen Amarnatid.

Et tidligt relief fra Amenhotep IVs første byggeri i Karnak viser Ra-Herakhte med falkehoved og solskive ‘med sit navn Shu (‘lys’) der er i Aton (solen)’. Solen ses i øvrigt over Amenhotep IV til højre med ankh-tegn under, før det bliver til Atons solstrålearme, der giver liv (ankh).

Det berømte husalter med den kongelige familie, der modtager liv fra Atons stråler.

En smuk detalje i fokus.

I salen kaldet ‘under Atons stråler’ er der glastag, så Akhnaton, Nefertiti og deres døtre belyses direkte af Aton.

Fotografering er som det eneste sted forbudt i rummet, hvor Nefertitis berømte buste står i splendid isolation – meget flot i et rum med med nicher og kuppel over og i en høj glasmontre ligesom de øvrige under Atons stråler (se billeder på Heritage Key). Dette hoved af kvartsit til en kompositstatue er efter min mening også smukkere.

Gipsansigter mm. fra Thutmoses værksted i Amarna spejler sig i glasset. De blev fundet sammen med Nefertitis buste.

I rummet ‘Prolog’ i stueetagen til højre for indgangen (omtalt i forbindelse med Borchardts udgravninger i Abusir) findes som nævnt også en af Borchardts dagbøger fra udgravningerne i Amarna – bla. sammen med flere skulpturdele og ufærdige skulpturer fra Thutmoses værksted.

I den modsatte ende af Amarna-samlingen står denne flotte statue af Helios, som er fundet i Lycopolis (Assiut) (dog med et (?) på det tilhørende skilt). Det er naturligvis ikke tilfældigt, da han er den græske solgud.

Mange flere af de kendte Amarna-genstande kan ses i Berlin på 1. sal, som hedder niveau 2 på museets plan, bl.a. Spaziergang im Garten (hent artikel af Eveline Zahradnik i PalArch, 2009 som pdf).

Reklamer