Jeg købte dette postkort i Berlin af ‘Amenemhet II’, som var pakket ind, da jeg var der (jvf. tidligere indlæg).

Statuen er omarbejdet af Ramses II og bærer også Merenptahs navn, men det er stadig umiskendeligt en Mellemste Rige statue. Om det virkelig er Amenemhet II, er dog ikke helt sikkert.

Statuen kommer fra Tanis, hvor der er fundet flere statuer fra Mellemste Rige genbrugt af Ramses II og Merenptah, jvf. Amenemhet IIIs mankesfinkser. De fleste kom sikkert  til Tanis fra Pi-Ramses, eller i nogle tilfælde Bubastis, hvortil de i første omgang kan være bragt fra Memphis eller Fayum-området.

Det er muligt, at statuen skal stå sammen med Sahures søjlegård og Kalabsha-porten, da dette område foran Pergamon Museet, som nævnt tidligere, skal bygges om til en del af museet.

Et andet interessant postkort viser, hvordan der så ud på Neues Musseum i 1862 i den såkaldte Ägyptischer Hof. Det ligner ‘Amenemhet II’ i midten, hvor basen mm. dengang var restaureret (det ses på et billede i H.G. Evers, Staat aus dem Stein, 1929, Taf. 64 – hvor han i øvrigt er  identificeret som Sesostris II). Det er dog snarere en anden statue i Berlin fra Mellemste Rige fundet i Tanis, som viser Sesostris I  (Evers, Staat …, Taf. 41). Kun sokkel og ben var bevaret af denne sidstnævnte statue, men den var tidligere helt restaureret, så den lignede ‘Amenemhet II’. Statuen som man kun ser en lille del af til venstre er mere sandsynligt ‘Amenemhet II’.

Begge statuer skal tilsyneladende opstilles ved Kalabsha-porten i den nye tilbygning til Pergamonmuseet (se Kalabsha-link).

Få af malerierne fra Ägyptischer Hof er bevaret, og salen er gjort om til et galleri med kig ned til sarkofagerne i underetagen: Galerie Ägyptischer Hof, Der ägyptische Tempel (niveau 1) med bl.a. de tidligere omtalte Årstidsrelieffer fra Niuserres soltempel og Ägyptischer Hof, Reise in Jenseits (Niveau 0) med sarkofager og Dødebøger. Bemærk at der også står en romersk sarkofag – foruden en grav fra Helgoland og en statue med en slange omkring, som begge kan ses på Lises billede i et tidligere indlæg. De har alle at gøre med den omtalte Arkæologiske Passage…

Helt til venstre på postkortet fra Ägyptischer Hof i 1862 ser det ud til at være Ikhernofrets stele fra Abydos, hvor man får en beskrivelse af Osiris-mysterierne i Abydos i Mellemste Rige under Sesostris III. Teksten har gennem mange år været fast pensum for ægyptologistuderende fra Kurt Sethe, Lesestücke fra 1924.

Ikhernofret-stelen fra Abydos: http://www.touregypt.net/passionplay.htm

Reklamer