John og Gitte Yardy har også været i Luxor igen, og de har sendt mig følgende fra uge 6.

Vi er lige kommet hjem fra Luxor med en hilsen fra Salah Elmasekh [jvf. DÆS-rejsen 09s Dag 1].


Der arbejdes med ramperne

Der er gang i udgravning ved ramperne og kongebroen, da grundvandet står lidt dybere for tiden. I selve templet kan man nu vandre helt ned til den 10. Pylon og Euegetes port.


Ny trappe fundet med værkstedet ovenpå

Salah har fundet endnu en trappe på kajen svarende til de to, vi alle sammen har set. Udgravningen er dog besværliggjort af ruinerne af et værksted fra sen Romersk tid, som ligger ovenpå. Værkstedet har indeholdt et stort bageri, da der er fundet rester af flere bageovne.

Open air museum, restauration eller nedrivning?
Open air museum, restaurering eller nedrivning?

I Open-air museet er bygningen ved siden af indgangen ved at blive pillet ned eller rejst?
[Jvf. DÆS-rejsen 09s Dag 1 og artikel af Lise i det seneste Papyrus om bl.a. dette kapel opført af Amenhotep II  mellem Thutmosis Is to obelisker foran den 4. pylon. Det er meget muligt, at man enten vil gøre de to kunstige obelisker højere, så man kan se, hvad de er – eller rive dem ned igen, da de ser underlige ud…] .


Sfinks-alléen med ydermur på begge sider

Sfinks-alléen: Murerne omkring alléen fra der, hvor den gamle Politistation stod og frem til torvet foran Emilio hotellet er blevet revet ned i løbet af få dage i sidste uge.

Resten af ydemuren et par dage senere
Resten af ydemuren et par dage senere

Salah forklarede, at med hjælp af en lerstensmur og terrasseer skal der skabes tre niveauer, hvorfra alléen kan ses; fra trafikvejen, fra bag om sfinkserne og endelig fra selv processionsvejen.


Processionsvejen bliver genetableret

Det er en amerikansk udgravningsmission, som bruger projektet til at lære ægypterne op i udgravnings- og restaureringsteknik, som Salah var meget stolt af. [Mark Lehners feltskole, jvf. tidligere indlæg]
Prøvegravning foran den apostolske (protestantiske) kirke
Prøvegravning foran den apostolske (protestantiske) kirke

De mangler kun at rive den Apostolske kirke og to andre bygninger ned, før man kan blotlægge hele ruten til Karnak.


Aboudi ved Burger Palace

Aboudi har åbnet en ny boghandel mellem MacDonalds og Snacktime.


Bag Pashaens hus

Der er også et billede af højen ved siden af Pashaens hus.

Jeg [John] var til foredrag med over 200 gæster (flere sad på gulvet) forrige lørdag. Det var José Galan, som viste over 200 flotte billeder fra Djehutys grav TT11. Gravkammeret findes ved bunden af først en og så en anden skakt mere end 12 m ned, og den er dekoreret men i dårlig stand.

Flere detaljer på Janes Luxor News, både om ‘højen ved siden af Pashaens hus’ og et referat af José Galans foredrag. [Husk også dagbogen fra arbejdet i TT11]

Forresten var det varmt som sommeren med flere dage med 35 gr.

Mange tak til John og Gitte for billeder og tekst.
De sendte mig desuden bladet Luxor Times nr. 3, som er for udlændinge, der bor eller er på besøg i Luxor. Det koster 10 LE, og i dette nummer var der bl.a. en længere artikel med interview af Kent Weeks. Det er meningen, at de også skal starte en blog: www.luxortimesmagazine.blogspot.com, men der var ikke noget på bloggen endnu, da jeg kiggede.

Reklamer