Et par tidligere indlæg har allerede handlet om mit besøg på Neues Museum i Berlin, men der er mere at fortælle om den fine samling. Mellemste Rige var jeg også allerede inde på sidst med Amenemhet II og Ikhernoret, men der er mere interessant fra Mellemste Rige på Neues Museum.

Når man går ned i underetagen (niveau 0) fra indgangen kommer man først til en hal, som kaldes Zeit und Geschichte, hvor der er lidt blandet gods i forbindelser med den omtalte Arkæologiske Passage. Til den ene side her fra er Weltordnung med Sahures relieffer og til den anden Reise in Jenseits med sarkofager og dødebøger, begge omtalt tidligere.

Hvis man derimod går ligeud, mødes man af en flot Hapi-statue fra Mellemste Rige i Lebensraum Niltal, hvor der også er forskelligt andet, som har med livet i Nildalen at gøre, og ved siden af findes rummet Alltag (hverdag).

Her er der bl.a. modeller som dette kornmagasin, der næsten er lige så flot som Glyptotekets fra Gemniemhats grav i Sakkara.

I underetagen findes også rummet Jenseitswelt med kister og andet gravudstyr. Et gravfund med kiste, ølkrukker, fad, båd og offerbringende kvinde stammer fra Joseph Passalacquas udgravninger i Theben 1822-1825. Passalacqua hed egentlig Guiseppe Passalacqua (1797- 1865) og var født i Trieste i Italien. Han var kommet til Ægypten for at handle med heste, men der så han hurtigt mulighederne i at tømme gravskakter. Passalacqua tilbød sin samling til Louvre, men de ville ikke betale hans høje pris. Han tog så i stedet til Berlin, hvor han solgte samlingen til den preussiske kronprins Friedrich mod også at blive chef for museet i Berlin.

Graven tilhørte en mand ved navn Mentuhotep fra omkring midten af 12. dynasti. Statuetten af Mentuhotep selv er opstillet i skulptursalen på niveau 2 med stående, siddende, knælende osv. menneskefigurer. Denne form for opstilling er typisk for den tidligere direktør Dietrich Wildung, som er hovedkraften bag opstillingen i Neues Museum. Mentuhotep ses i den venstre montre længst til højre.

Da jeg ikke havde fotograferet Mentuhotep tæt på, fandt jeg dette billede på nettet, som jeg har redigeret lidt.

Kongerne findes på niveau 1, altså i stuen.  Her er det Amenemhet III bagfra, så man kan se indskriften (og hvor populært det er at gå rundt med audioguides …). Men hov, tænker den hieroglyfkyndige, der står jo ikke Amenemhet men Merenptah. Statuen blev fundet i Ptah-templet i Memphis, hvor Ramses IIs søn Merenptah havde genanvendt den flotte statue. På statuens bælte på forsiden står der dog stadig Ni-maat-Re, som er Amenemhet III.

En tidligere konge i 12. dynasti, Sesostris I, skal vi også se bagfra, for så ser man, at han knæler.

Rækkefølgen af kongerne i 12. dynasti:
Amenemhet I
Sesostris I
Amenemhet II
Sesostris II
Sesostris III
Amenemhet III
Amenemhet IV
Sobeknofru (dronning)

Og til sidst også lige Sesostris III og hans berømte Semnastele, der er udstillet i Sudan-rummet i underetagen (niveau 0). Her er en oversættelse.

Reklamer