Hans Ø er vendt tilbage efter en tur til Ægypten og har sendt mig følgende billeder og tekst. Jeg har redigeret lidt og sat nogle tilføjelser og kommentarer i [  ].

Hjemme igen – og sandet tømt ud af skoene. Det var jo lidt intensivt at tage Cairo, Luxor, cruise og Aswan på en uge, men bortset fra det, er det jo altid et eventyr at komme “hjem igen”, og bare varmen er dejlig, når man kommer fra en kold vinter.

Nordsiden af Djoser med hans serdab er stadig afspærret, men arbejdet med at reparere revner i pyramiden dér er tilendebragt og stilladser sat op på sydsiden.

Jeg fandt  restaureringsindskriften af Ramses IIs søn Ka-em-Wese på Unaspyramidens nordside. Nedgangene ved Unaspyramiden til Ni-Netjer og Hotepsekhemwy´s grave var ikke så indlysende (det er altså også noget sjovere at have god tid til at snuse rundt med andre nørder [= DÆS-medlemmer …]).
[Francesco Raffaele har alt om Ni-Netjer og Hotepsekhemwy samt om en ny grav fra 2. dyn. i samme område. Ninetjers grav er desuden blevet genundersøgt af Günter Dreyer, DAI].

Der arbejdes med store maskiner nord for Luxor-templet, se sporene af bæltekøretøjer på billederne. Som man kan se, var det sidst på dagen, så der var (igen) ikke tid til at støve lidt rundt på stedet. [Vi var der også sidst på dagen, eller rettere lige inden frokostpausen hen på eftermiddagen, på DÆS-turen 2009, hvor Salah Elmasekh gerne ville have ‘fri’, efter at have brugt mange timer på at vise os rundt foran Karnak og i Muttemplet. Efter frokostpausen var flere af os også inde i selve Karnak-templet.]

Det forlyder, at der er opnået en løsning, både moskéen OG en kirken skal nu flyttes. Så kan processionerne måske snart genoptages !! [Jvf. tidligere indlæg fra Lise og John Yardy].

Den dynamiske tysk/armenske duo i Kom el Hettan har tilsyneladende fået sig en rig ven?! Der arbejdes igennem, og det summer af foretagsomhed, som i 1920´ernes glade dage.
[Udgravningerne af Kom el Hettan ledes af Hourig Sourouzian sammen med hendes mand Rainer Stadelmann, som tidligere ver direktør for DAI i Cairo. De kaldes også for en dynamisk duo i denne artikel, som i øvrigt giver et overblik over tidligere sponsorer, hvor især madame Monique Hennesy nævnes.]

Jeg bad chaufføren om at stoppe, og sendte en tanke til Jørgen og hans heltemodige billeder fra det samme sted på vejen sidste år, men ingen brokkede sig over min nysgerrighed.

[Jane Akshar skriver også på sin blog Luxor News, at der er særligt mange arbejdere igang i øjetblikket, og at statuen, som ses her på billedet, ser ud til at være færdigrestaureret.]

Vi måtte skære os gennem horder af turister (retteligt andre! turister – vi er jo selv en del af problemet) i Kongernes Dal. Jeg havde regnet med at tage et snapshot af listen over åbne grave, men havde da heldigvis en kugleskriver, da jeg erindrede det totale Foto Verbot der. Min broder skulle liige tage et billede i Ramses III og fik revet sin mobiltelefon ud af hånden: møde med inspektøren i over en halv time og 50 spir i bøde – det er det ikke værd, når man kun har 2 timer.

Lukkede grave: Seti I (he-he), Ramses IV, Merenptah, Amenhotep III, Horemheb.
[Bemærk altså, at Horemheb igen er lukket, hvilket også er bekræftet af andre kilder. Thutmosis IIIs grav er til gengæld åben pt. Gad vide om Hans virkelig mener, at Amenhotep IIIs grav er lukket i Vestdalen? Det kunne også være Amenhotep II, som ikke har været åben længe? eller måske er begge lukkede pt.]

Mange tak til Hans for billeder og tekst!

Reklamer