I morgen den 25. marts åbner Moesgaard ved Århus en udstilling om Dronning Margrethe og arkæologien. Hun deltog i sin tid bl.a. i de skandinaviske udgravninger i Nubien i forbindelse med bygningen af Aswandæmningen og den efterfølgende oversvømmelse.

Denne herlige tegning af Bo Bojesen fra Politiken fik jeg af Mette Moltesen på Glyptoteket. I teksten står der ‘Man venter, at prinsesse Margrethe vil gøre opsigtsvækkende fund under udgravninger i den nubiske ørken.’ Margrethe med Nefertitis krone præsenterer en krukke sammensat af flere skår til sin far Frederik 9. Under hans stol ligger en sfinks med pudderparyk (dommer? justitsminister? ved nogen, hvem det er?), og bag Margrethe sidder den daværende ægyptiske præsident Nasser som farao med islams måne og stjerne i stedet for uræus. Bemærk også hieroglyfferne!

Læs mere om udstillingen: Margrethe og arkæologien

Udstillingen arrangeres i forbindelse med Dronning Margrethes 70-årsdag d. 16. april. Den vil vises på Moesgård Museum fra d. 25. marts til 29. august 2010. Herefter kan den ses på Nationalmuseet i København fra 1. oktober 2010 og et stykke ind i 2011.

 I forbindelse med udstillingen udgiver forlaget Gad bogen ‘Dronning Margrethe og arkæologien’ af Jesper Laursen m.fl. 1. udgave udkommer marts 2010, 200 sider, indb., ill. 249,- kr.  Den kan købes hos Gads Forlag

En anden interessant bog udgives også i forbindelse med Dronning Margrethes fødselsdag på Forlaget Vandkunsten. Det er en bog om F.L. Nordens rejse til Ægypten og Nubien (udgives i april):
Frederik Ludvig Norden: Rejse til Egypten

Bogen udgives i samarbejde med Det Danske Kongelige Videnskabernes Selskab og er redigeret af Paul John Frandsen, som holdt DÆS-foredrag om F.L. Norden d. 27. januar i  år. Han fortalte også om samme emne på vores Folkeuniversitetskursus i København om Store Ægyptologer for nylig.

Reklamer