Lise har netop været i Ægypten og har sendt mig følgende billeder og tekst om bl.a. Lego i kælderen på Cairo Museet.

For nogle uger siden åbnede prins Henrik en installation af Legoklodser i kælderudstillingsrummet i Det Ægyptiske Museum i Cairo.

Mere sjældent end kønt, kan man sige.

Men utvivlsomt af høj pædagogisk værdi.

Det for ægyptologi-interesserede mere interessante er, at der blandt plastickonstruktionerne står et væld af originale, ægyptiske genstande. De to kobberstatuer af Pepi I (se billede) og Merenra(?) er blandt de kunstværker, der slet ikke er blevt flyttet, siden den første særudstilling i rummene for nogle år siden.

Gyldne dyrefigurer fra Tutankhamons grav mangler ikke

Og man kan også gense fødselsgudinden Taweret.

Der er tilføjet et væld af mindre objekter, der på en eller anden måde relaterer sig til den nye sammenhæng, eller som har umiddelbar interesse for børn.

Også modellen af en villa i el-Amarna, der tidligere stod i samlingen ovenpå, er kommet med.

Det ultimative mirakel består i, at man gerne må fotografere. (Og her et lille tip: det er faktisk muligt at komme gratis ind, hvis man går gennem kontrollen ved gitterlågen til haven og stiler direkte mod udstillingen til venstre (vest) for indgangen. Der er nu til og med opsat et par plakater for at gøre opmærksom på udstillingen).

Marts er en god måned til at besøge naturreservatet i Aswan, da vandstanden er høj. Dette er en for mange ukendt perle, hvor man sejler rundt i skjulte kroge af katarakten og oplever et mylder af hejrer, isfugle, blishøns, skarv mm. samt en frodig vegetation, der må minde om oldtidens papyruskrat. Turen er kun mulig med motorbåd.

Templet i Dendara en times kørsel nord for Luxor er stadig ved at blive renset. Loftet i den ene halvdel af hypostylhallen fremstår nu med imponerende klare farver, og ved at lægge kameraet på gulvet og trykke af kan man opnå gode resultater. Der er også et nyt Visitor’s Center og cafeteria, der er med til at gøre opholdet behageligt, især da der stadig ikke er så mange turister.

Templet i Abydos mangler tilsvarende faciliteter – men de er på vej, for byggeriet af et center med et formodentlig RENT cafeteria er i gang. Sethi Is tempel er naturligvis så storslået som altid.

Ramses IIs farverige tempel er lukket med nøgle, men vagten lukker gerne op for de få ihærdige, der finder frem til stedet. Både Dendara og Abydos kan nu besøges uden at det er nødvendigt at køre i konvoj.

Mange tak til Lise for billeder og tekst.

Reklamer