Metropolitan Museets fantastiske ægyptiske samling slår alle de andre samlinger, jeg så på min rejse til USA, så jeg har gemt det bedste til sidst.

Hvor skal man begynde, og hvad skal med, når man skal vise en samling som denne?

Lad mig starte bag museet i Central Park, hvor der står en obelisk. Den kaldes ligesom den i London for Kleopatras Nål og kommer ligeledes fra Alexandria, eller rettere oprindeligt fra Heliopolis men flyttet til Alexandria og derfra til New York.

Når man kommer ind på ‘the Met’ findes den ægyptiske samling som det første i højre side. Man står foran en genopbygget og rekonstrueret mastaba.

Mastabaen kommer fra Sakkara, nord for Djosers trinpyramideanlæg, og tilhørte Perneb fra 5. dynasti.

Herefter er det generelt en kronologisk opstilling med Forhistorien og Arkaiisk Tid først, fulgt af Gamle Rige osv. Her er det begyndelsen af Gamle Rige med nogle af Djosers kakler til højre.

Mellemste Rige indledes med Mentuhotep og relieffer mm. fra Deir el Bahri, bl.a. mange fra Neferures grav.

Syd for Deir el Bahri fandt Herbert Winlock Meketres grav, hvor der også var rester af den oprindelige fine vægdekoration. I siderum på Metropolitan kan man se ‘åbne magasiner’ som her med Meketre relieffer. Læs om Winlock og den ægyptiske samlings historie (jvf. også Lisht nedenfor).

Mest berømt er naturligvis hans modeller, som blev delt mellem Cairo og Metropolitan, bl.a. et hus til hver (længst til højre). I baggrunden ses et fotografi fra da ‘serdabben’ med modellerne blev fundet.

Der var også to af de relativt store kvindelige offerbringere.

En anden af Metropolitan Museums vigtige udgravninger var i Lisht, Sesostris I’s pyramideanlæg.

På Metropolitan findes en del af det berømte smykkefund fra Sit-Hathor-Yunits grav i Lahun ved Sesostris IIs pyramide. Disse smykker af ametyst og guld blev sammen med flere andre fundet af Petries assistent Guy Brunton i 1914. Ved funddelingen blev nogle af smykkerne i Cairo, mens Petrie fik lov til at tage flere af dem med til London. Her tilbød han dem til British Museum for 8000 £, som sagde, at de muligvis ville kunne skaffe et par tusind. Det tog Petrie som en fornærmelse, og samtidig begyndte 1. Verdenskrig, så det blev umuligt at afsætte smykkerne til nogen samling i England til en rimelig pris. Efter mange forhandlinger blev Petrie således enig med Metropolitan Museum i 1916, og som han sagde, kunne dette salg retfærdiggøres, idet det skaffede penge til at optræne tre studerende de næste 20 år.

Før jeg helt fortaber mig i Mellemste Rige, hvor jeg kunne komme med mange flere eksempler, går vi her videre med Hatshepsut i Ny Riges 18. dynasti. Metropolitan har også her en imponerende samling af statuer fra Deir el Bahri.

Og denne hvor hun er mest kvindelig … men stadig med nemestørklæde.

Loftsmaleri fra Malqata. Læs om de nye og gamle udgravninger fra Metropolitan Museum i Malqata.

Denne fine gazelle er også fra 18. dynasti.

Amarnatiden er naturligvis også repræsenteret her. Noget af det allersmukkeste, hvor dette billede ikke kan yde det fuld retfærdighed, er dette fragment af et ansigt af gul jaspis.

En af kanoperne fra KV55. Kiya ?

Som endnu et eksempel fra de åbne magasiner eller studiesamlinger ses her en del af Amarnasamlingen.

Horemheb som skriver.

I den såkaldte Sackler Wing i Metropolitan Museet står et nubisk tempel fra Dendur bygget under kejser Augustus ca. 15 f.Kr. Det blev givet til USA i 1965 i forbindelse med bygningen af Aswandæmningen og til Metropolitan i 1967, hvor man opførte Sackler Wing til templet i 1978.

Ved siden af templet står Hatshepsuts sfinks fra Deir el Bahri ( jvf. tidligere indlæg om den tilsvarende sfinks i Berlin).

I øjeblikket kan man se en lille særudstilling om Tutankamons begravelse med fund, som ledte frem til opdagelsen af hans grav i 1922: “Tutankhamun’s Funeral”, 16. marts til 6. september 2010.

Hans navn på et klæde …

Og forskellige krukker, der ligesom klædet ovenfor kommer fra en såkaldt ‘embalming cage’ i Kongernes Dal, altså materiale anvendt til Tutankhamons begravelse.

Læs om udstillingen på Metropolitan Museums hjemmeside, hvor der også er link til de forskellige genstande.
Og hos Heritage Key.

Tutankhamon-udstillingen, som vi så på DÆS-rejsen til London i 2008 TUTANKHAMUN AND THE GOLDEN AGE OF THE PHARAOHS kan nu ses på Times Square i New York fra 23. april 2010 til 2. januar 2011. Den åbnede, netop efter jeg rejste fra New York, og jeg nåede desværre ikke hen til Times Square for at se, om der var store plakater, og om den store Anubis-statue, som vi så i London, nu stod der. Se artikel i NY Daily News.

Reklamer