Det første museum, jeg besøgte i England, var Manchester Museum.

Gennem porten kommer man til en ny indgang, hvor man mødes af to ægyptiske søjler og et relief.

Den store granitsøjle er fra Bubastis, og bagved står en mindre søjledel fra Petries udgravninger i Memphis, hvor Glyptoteket har en tilsvarende søjledel fundet samtidig.

Manchester til venstre og Glyptotekets søjledel til højre.

Et andet Petrie “fund”, som er delt mellem Manchester Museum og Glyptoteket, er pastarelieffer fra Nefermaat og Atets mastaba i Medum. Reliefferne fra Atets kapel blev delt mellem mange museer, og Glyptoteket fik to stykker fra højre panel af højre side af den oprindelige facade. Den del af panelet, som hører til mellem de to på Glyptoteket, kan ses i Manchester i forbindelse med forskellige genstande, som fortæller om landbruget i Ægypten. På digital egypt findes Petries tegning af reliefferne (panelet til venste findes i Chicago).

Et fragment af den bemalede korridor, som med udvidelsen af mastabaen tilføjedes til Ates kapel , findes også i Manchester. Her drejer det sig ligeledes om landbrug, og denne scene befandt sig i registret under de berømte ‘Medum gæs’.

Manchester Museum har særligt mange Petrie-fund fra Kahun. Her er det tre forskellige lamper.

Og en form til at lave soltørrede lersten.

Her er det keramik fra Petries udgravninger i Kahun sammen med keramik og fajance fra Medinet Gurob (og en enkel kande fra Esna). Petries udgravninger de to steder var støttet af Jesse Haworth og Martyn Kennard, som skænkede deres andel af fundene til museet i 1890.  Læs mere om Jesse Haworth mm. Virtual Kahun virker tilsyneladende ikke som tidligere, men det er i princippet en fantastisk database over Kahun-materialet i Manchester og på Petrie Museet i London. Den fandtes tidligere på nettet.

Og mere fra Medinet Gurob, hvor University of Liverpool nu arbejder: Gurob Harem Palace Survey.

Manchester har i det hele taget mange fund fra Petries udgravninger. Noget af det mere kendte er det komplette gravudstyr fra Rifeh tilhørende to brødre. Rifeh ligger lige syd for Assiut med klippegrave fra Mellemste Rige. De fleste af disse var udplyndrede, men i forgården til en ellers plyndret grav førte en skakt ned til det urørte gravkammer.

Petrie var ikke selv til stede, da hans betroede assistent Ernest Mackay fandt graven tilhørende de to brødre Nakht-Ankh og Nefer-Khnum i 1907. Læs mere: Two Brothers.  Jeg købte bogen R. David, The Two Brothers: Death and the Afterlife in Middle Kingdom Egypt, 2007 på museet. Den kan også købes via amazon.co.uk for £15.30.

Til sidst en sød kattekiste.

Manchester Museum har ikke bare en fin ægyptisk samling men også en stor zoologisk og geologisk samling. Især om formiddagen vrimler det med skolebørn!

The Manchester Museum
Den ægyptiske samling

Reklamer