Da jeg var i Liverpool i juni, besøgte jeg også Garstang Museum of Archaeology på universitetet. Det er en nok mindre kendt samling først og fremmest med genstande fra John Garstangs (1876-1956) udgravninger i Ægypten, Sudan, Tyrkiet og Levanten. Her er nogle billeder fra den ægyptiske samling.

Museet, der fungerer som en studiesamling, er åbent onsdage om eftermiddagen og efter aftale, se link nedenfor.

1904-14 gravede Garstang i Beni Hassan, Esna, Abydos, Hierakonpolis og Nagada. Her er det (th) en kiste fra Beni Hassan.

I Nagada 1904 gjorde han flere fund i den såkaldte Menesgrav, der tidligere havde været udgravet af Jaques de Morgan i 1897 og Ludwig Borchardt i 1898.

 

Det var særlig interessant for mig at se disse fund fra ‘Menesgraven’, da jeg i sin tid havde en lille del i arbejdedet med at publicere fundene fra graven (smykker og amuletter) sammen med Jochem Kahl og andre. Vedhæng/perler som disse findes også  på Cairo Museet fra de tidligere udgravninger, og de hørte muligvis alle til samme halssmykke, selvom de i Liverpool omtales som et armbånd.

Garstang gravede  i Meroë 1909-14, og museet har i øjeblikket udlånt genstande til Meroë-udstillingen i Paris. Ny Carlsbergfondet støttede også Garstangs udgravninger i Meroë, og Glyptoteket har derfor også fund her fra. Se tidligere indlæg om Meroë-udstillingen og lignende ‘tommelfingerbeskyttere’ – man kan undre sig over, at nogle har meget små huller og andre meget store – mon de virkelig alle har været beregnet for bueskytter til at have på tommelfingeren?

I Levanten er Garstang mest kendt for sine udgravninger i Jericho.

Til sidst en fin lille fajancekat.

Åbningstider  
Museets historie  
Liste over ægyptiske og nubiske steder (Garstang og Sir Robert Monds udgravninger)
Garstang Museum på facebook 

Se et billede fra facebooksiden fra Garstangs udgravninger i Meroë , hvor man ser Glyptotekets liggende mand (ÆIN 1484), som han blev fundet med hovedet ved siden af og den ene fod brækket af (ligger ovenpå).

Reklamer