Under mit englandsbesøg i juni tog jeg en dag til Oxford for at se på skulpturfragmenter fra Amenemhet IIIs ‘Labyrint’ (dødetempel) i Hawara. Vi har også en del af disse på Glyptoteket fra Petries udgravninger i 1911, bl.a. den tidligere flere gange omtalte Sobekkrone.

Ashmolean Museums Græsk-romerske samling er blevet nyopstillet i nyindrettede rum, mens den ægyptiske samling stadig ligner sig selv. Der er planer for at forny denne også, så i en ikke alt for fjern fremtid vil den sikkert lukke i en længere periode. Her er her nogle billeder af forskellige krukker mm., som jeg finder interessante.

Først den fine løve af keramik fra Hierakonpolis.

Såkaldte Tell el Yahudiyeh kander med hvide ifyldte prikker, som først blev fundet i Tell el Yahudiyeh i det østlige Nildelta. De ses også i en bemalet version og er fundet fra Nubien i syd til Syrien i nord gennem 2. Mellemtid.

Fajance bl.a. fra Medinet Gurob.

Figurvaser fra Ny Rige.

Et fint potteskår med en hest fra indersiden af en bemalet skål fra 18. dynasti.

Og en af vindrueklaserne af glas fra Amarna.

Sidst på eftermidagen fik jeg mulighed for at besøge en samling, hvor jeg ikke havde været tidligere. Pitt Rivers Museum, som hører til Oxford University, hvor der også er en mindre ægyptisk samling.

I den første del af dette specielle museum handler det om geologi og zoologi … Man må gerne ae geparden!

Bagerst finder man en sjov gammeldags samling af alskens etnografika, hvor der også er ægyptiske genstande blandet med alt det andet. Det var nærmest som ‘Find Holger’ at gå på opdagelse her!

En ægyptisk kiste var ikke til at tage fejl af.

En modelbåd fra en grav fra 1. Mellemtid.

Nogle ushabtier var udstillet sammen med en offerplade af ler og andre magiske genstande fra Afrika mm.

En anden ushabti og en fragmenteret skål blev brugt til at vise ægyptisk fajance sammen med eksempler på fremstilling af forskelligt andet, bl.a. keramik. Den blå frit stammer fra Alfred Lucas’ samling. Lucas (1867-1945) var kemiker og arbejdede tæt sammen med Howard Carter om at konservere fundene fra Tutankhamons grav.

Til sidst en ægyptisk kat sammen med dyr fra andre dele af verden.

Om nyindretningen af Ashmolean Museum, som åbnede i november 2009.
Pitt Rivers Museum 
Pitt Rivers database (- vælg ‘Egypt’ under ‘country’ og få alle deres ægyptiske genstande frem)

Reklamer