John Yardy har læst A Traveler’s guide to the Geology of Egypt skrevet af Bonnie M. Sampsell, 2003, AUC Press, Cairo. Han har skrevet en lille anmeldelse af bogen, hvor han varmt anbefaler den:

Da Atlantis’ fly krydsede den nordlige ægyptiske kyst på vej sydpå til Luxor, var ruten mere vestlig, end jeg havde oplevet før. Nej, hvor spændende, tænkte jeg, måske er oaserne til at få øje på. Umiddelbart var oaserne ikke til at tyde fra denne højde, men så var den der, den som ses allerbedst ovenfra, nemlig ”Den store sandsø”. Den var ikke til at tage fejl af, km efter km ligesom beskrevet i bogen, jeg lige havde læst.

Et par uger senere på turen hjem til Danmark var den ret så rutineprægede flyvetur fra Luxor til Sharm pludselig et eldorado af oplevelser. Godt nok havde millioner af års vind og vejr slidt gevaldigt på den østlige ørkens profil, men med lidt fantasi blev en nuværende cirkelformet bjergryg til en hidsig vulkan og tænk! Alle de sandfyldte kløfter havde engang båret rivende vandmasser ned til Rødehavet. Den dag i dag kan man fra 7 km’s højde stadig se, hvor al dette vand mundede ud ved kysten, ofte på steder hvor der nu findes en havn.

Den flere hundrede meter høje nordlig skrænt ved Dakhla Oasen. Skrænten var oprindeligt en flodbred dannet for 38 million år siden. Bemærk sandflugten ned ad skrænten fra det vindblæste Abu Tartur Plateau. Fra DÆS-rejsen 2009.

Bogen er skrevet på et let læseligt engelsk, og den canadiske forfatter har gjort alt, hvad der stod i hendes magt for at gøre emnet forståeligt for enhver. Samtidig er det en bog, man kan hygge sig med, til trods for at den omhandler alt fra ørkenens sand til Nilens vand. 

Sammenhængen imellem det gamle Ægyptens udvikling og de ressourcer, som var for hånden, har været altafgørende for opbygningen af verdens første store rige. Hvilke slags byggematerialer havde de til rådighed? Hvor fandtes disse ressourcer? Hvordan var egenskaberne – og til hvilke anvendelser blev materialet benyttet? Alle disse spørgsmål og mange andre finder man svar på i bogen. Sågar vi, som har oplevet ørkenen og oaserne med DÆS, får især svar på, hvordan landskabet er blevet til, samt hvor alt det sand kommer fra, og hvor det bevæger sig hen.

Bogen indeholder så meget viden, som kan relateres direkte til den retning det gamle Ægypten udviklede sig i, og alene af den grund kan bogen stærkt anbefales til alle, især nybegyndere i faget. Desværre var bogen ikke engang skrevet, da jeg begyndte at interessere mig for ægyptologi, men jeg er sandelig glad for, at jeg nu har læst den, for den gør ikke bare geologi men også ægyptologi en tand mere forståelig.

Bogen kan købes for 90 LE gennem det Amerikanske Universitet i Cairo: AUC online bookshop

Tak til John for denne boganmeldelse.

Reklamer