For nylig skrev jeg om Khas grav i Torino. Her fortsætter mit besøg på Museo Egizio.

I et lille siderum stod jeg pludselig ansigt til ansigt med noget af det allermest berømte her på museet: Turiner kongepapyrussen. Bag den var der et spejl, og under var der forklaringer på, hvilke kongenavne der kan ses hvor.

Temaet i underetagen er ‘provinsielle centre’ med mange gravfund, især mange træstatuetter, fra 1. Mellemtid og Mellemste Rige. De fleste stammer fra Gebelein syd for Luxor og nogle fra Assiut og Qau el Kebir i Mellemægypten; alle er steder, hvor italienerne har gravet.  Her er det Ini med et komplet gravfund fra Gebelein – bemærk de specielle udjat-øjne på kisten. Ved indgangen til museet hang en plakat, hvor disse øjne var anvendt i forbindelse med nogle oplysninger om museet, og jeg troede faktisk, det var en grafiker, der havde misforstået, hvordan sådanne øjne ser ud eller havde været lidt for opfindsom …

I 1. Mellemtid kan øjnene på statuetter være ekstra store.

Oppe igen kommer man først til et klippetempel fra Ellesija i Nubien fra Tuthmosis IIIs tid. Italien fik det som tak for hjælpen med at redde monumenter, da Aswandæmningen blev bygget.

Et kig ind i klippetemplet.

Herfra er der adgang til to mørke rum med mange flotte statuer. En siddende Sakhmet byder velkommen. Det ser ud til, at hendes solskive har været påsat af evt. et andet materiale, metal, sten eller træ belagt med guld, f.eks.?

Museet har som nævnt i alt 21 Sakhmetstatuer, hvoraf de 19 er udstillet.

Den allerflotteste statue er selvfølgelig Ramses II.

Horemheb og hans hustru Mutnodjmet med den fine sfinks på siden.

Sfinksen tættere på.

En anden berømt statue er Anen, ypperstepræst for Ra-Atum (og flere andre præstetitler) og bror til dronning Teje. Han er således også søn af Yuya og Tuja og onkel til Akhnaton.

Og denne fine statue af Hathor, der også stammer fra Amenhotep IIIs tid.

Statuesamlingen står som nævnt i to mørke rum med spotlight på statuerne og spejlvægge til at give en ekstra effekt. Her er det Tuthmosis III i centrum som det sidste i denne omgang. Et tredje og sidste indlæg om Torino følger snart.

Reklamer