For nylig var jeg et par dage i Rom, og naturligvis benyttede jeg lejligheden til at besøge nogle ægyptiske samlinger. Tidligere havde jeg kun været på Vatikanmuseet, så der var jeg ikke denne gang. I stedet så jeg Barracco Museet, Museo Nazionale Romano – Palazzo Altemps og Capitol Museets Palazzo Nuovo afdeling.

Barracco Museet var en god overraskelse med en fin ægyptisk samling. Den adelige rigmand og politiker Giovanni Barracco (født 1829) samlede i slutningen af 1800-tallet antikke skulpturer (ægyptiske så vel som assyriske, cypriotiske, fønikiske, etruskiske, græske og romerske). I 1904 skænkede han sin samling til Rom.

Allerede ved indgangen mødes man af Ægypten i form af to hovedløse sfinkser, eller faktisk tre, da der er en mere overfor. De er alle fra begyndelsen af Ptolemæisk tid. De menes at stamme fra Isistemplet i Benevent.

I gangen foran den ægyptiske samling er dele af en fin statue af Seti I udstillet. Den kan sammenlignes med Ramses II i Torino, som det her ses af fotografiet til højre. Dog i lidt mindre størrelse.

Både hovedet og den nedre del af statuen blev fundet genanvendt som byggesten i et palads udenfor Rom. Før det havde statuen sikkert været opstillet i en romersk villa, efter den var taget til Rom fra Heliopolis i Ægypten – ligesom mange af obeliskerne i Rom. Hoved og underdel er først ved nyere studier bragt sammen, da den nedre del fandtes på et andet museum i Grottaferrata nær Rom.

Selve udstillingen med en kvindelig sfinks fra Ny Rige med Tuthmosis III’s navn på brystet. Den er fundet i Rom i forbindelse med Isistemplet Iseum Campense.

Et relief fra Nefers grav i Giza (G 2110), fra 4. dynasti under Kefren, hvor Glyptoteket også har en offerscene (ÆIN 819).

Mand fra Mellemste Rige, der kan sammenlignes med Glyptotekets statue af skatmesteren Gebu (ÆIN 27).

En flot mand fra Ptolemæisk tid.

Vanduret er også fundet ved Iseum Campense, fra Ptolemæus II’s tid.

Næste museum var Palazzo Altemps.

Her har de bl.a. en muskuløs ptolemæisk farao af granit.

Og en fin Apistyr.

Det bedste er dog Amenemhet III med arkaisk paryk og skæg, der er meget lig en anden statue af ham på Cairo Museet. Også denne havnede i sin tid i Iseum Campense i Rom.

Jeg var i Rom for at hente to antikke hoveder fra Glyptoteket, som Capitol Museet havde lånt til en særudstilling i Palazzo dei Conservatori. Her er de i gang med at tage nogle af de større statuer fra udstillingen ud gennem vinduet. Glyptotekets hoveder kunne heldigvis komme ud på normal vis.

Den ægyptiske samling  findes i den anden del af museet, Palazzo Nuovo, hvor til man kan gå fra Palazzo dei Conservatori i en gang under jorden med en trappe op til et fint kig ud over Forum Romanum.

Et rum i Palazzo Nuovo er helliget ægyptiske skulpturer, hvor bl.a. disse bavianer også stammer fra Iseum Campense. Snuderne er rekonstrueret.

En sfinks og flot krokodille af granit – ligeledes fundet i Iseum Campense.

Og en anden fin sfinks til sidst.

Museo Barracco
Palazzo Altemps, Heritage Key
Musei Capitolini

Reklamer