Her i efteråret har vi haft to DÆS-rejser til Berlin med Uffe Steffensen som rejseleder. Uffe bor pt. i Berlin, hvor han er phd-studerende på Humbolt Universitet. John Yardy var med på Berlin-rejsen i oktober, og han har sendt mig følgende billeder og tekst.

Der kan ikke herske nogen tvivl om, at Berlin er en historisk storby, ikke blot på grund af dens museer men også på grund af krig og en mur.

På samme gade som vores hotel findes disse to mindeplader fra 2. verdenskrig.

I den modsatte ende af byen tæt ved den amerikanske ambassade findes et mindesmærke, der på både smuk og dramatisk vis beskriver berlinernes vilde begejstring over murens fald.

Trods regn og kulde havde vi i Uffe en fremragende rejseleder og rundviser, som beherskede ikke blot det kulturelle, men også de praktiske og kulinariske aspekter af Berlin.

På turen besøgte vi Altägyptisches Wörterbuch (det store ægyptiske ordbogsprojekt under Akademie der Wissenschaften), som må siges at være lidt ud over det sædvanlige, man ellers får lov til at besøge i Berlin. Her er hovedparten af Richard Lepsius’ livsværk fra den Kongelige Preusiske ekspedition til Ægypten 1842-1845 opbevaret.

De ca. 2500 tegninger fra ekspeditionen blev samlet i godt og vel 100 bind. Fremgangsmåden for et trykt billede er vist på fotoet. Længst til venstre er en original tegning, vist nok efter en vægdekoration fra Meribs grav i Giza. Derefter blev tegningen farvelagt, så tæt på virkligheden, som det kunne lade sig gøre. Længst til højre vises det publiceret billede. På grund af de enorme omkostninger involveret blev der sparet lidt, så de trykte farver svarer ikke helt til den daværende virkelighed.

Ca. 10.000 papiraftryk (paper squeezes) af relieffer med tekst eller billeder er også opbevaret her.

Desværre viste det sig, at teknikken med vådt papir havde en katastrofal svaghed, da relieffets farvede overflade blev fjernet, idet den blev hængende på bagsiden af aftrykket.

Arkivet for selve hieroglyfordbogen består af knap 1,75 millioner indekskort (”Zettel”). For tiden arbejdes der på at udbygge og raffinere databasen, som kortene nu danner basis for, og målet er, at databasen bliver til en virtuel ordbog. Databasen er tilgængelig på internetadressen: http://aaew.bbaw.de.

Den ægyptiske samling i Berlin har nu hjemme i Neues Museum, som er nabo til Pergamonmuseet på Museumsinsel.

Vi havde fornøjelsen af Vera Blumenthal som guide i Neues Museum, hvor vi fik en glimende rundvisning.

Udover Nefertitis berømte buste findes der flere storslåede eksempler på Amarnakunst på Neues Museum.

Amarnakunstens endelige brud med ægyptiske kunsttraditoner er bedst set i denne profil af dronning Tejes hoved. Blottet for al pynt afspejler hendes prægtige ansigt en viljestærk personlighed.

Det blev bl.a. fortalt, at den seneste fortolkning af dette relief med Akhenaten og den konglige familie går ud på, at Akhenaten og Nefertiti ikke ser på hinanden men på Aten. Dvs. figurerne skal drejes 90 grader, så de konglige ser på Aten og viser os ryggen. Derved griber den mindste datter ikke ud efter Nefertitis ørering, men efter ankh-tegnet, der holdes i solstrålens hånd.

Ved den Nubiske samling var det Uffe, der viste rundt og holdt hele gruppens interesse fanget med sine kundige fortælinger.

Ligeledes havde Uffe meget at fortælle på Pergamonmuseet.

Der findes også noget fra Ægypten på Pergamonmuseet, som mærkværdigvis nemt kan overses.

Disse to mægtige søjler i rød granit var en del af et tempel til Juipiter, som romerne havde opførte i Libanon i det 1. århundrede e. Kr. Søjlerne stammer fra Ægyptens østlige ørken, givetvis fra Mons Porphyrites, som ligger 50 km vest for nutidens Hurghada. I tre århundrede var romerne alene om at bryde sten i området, som især er kendt for stenarten porfyr, en speciel mørk rødviolet granitart, som blev anvendt meget af tidens elite – derved opstod ordsproget ”born to the purple”. Mange af de søjler, som findes i nutidens Rom, især de flotte i Peterskirken, er eksempler på granit fra dette område.

Tak til DÆS og især Tine for at gøre turen mulig og en speciel tak til Uffe og holdet for en enstående lang weekend i Berlin. Skulle andre være fristet, kan jeg stærkt anbefale den spændende storby, som er både pæn og hyggelig samt en tand billigere end København.

Mange tak til John for billeder og tekst.

Reklamer