Lise har været i London og set udstillingen på British Museum om dødebogen med den fulde titel ‘Journey through the afterlife: the ancient Egyptian Book of the Dead’. Jeg har nævnt udstillingen tidligere. Læs Lises beretning nedenfor.

BM BoD_Lise

Mange ægyptiske kunstværker kan nydes lige så godt i en bog hjemme i sofaen som på et dårligt belyst museum eller i et tempel proppet med turister, hvor man i begge tilfælde ofte er både træt og tørstig. Der er dog undtagelser, og en af dem er den udstilling, der frem til 6. marts kan opleves på British Museum: Historien om Dødebogen.

Disse miniaturemalerier på papyrus skal simpelthen ses i virkeligheden for at få alle detaljerne med: de fine penselstrøg, de mættede farver, hieroglyfferne skrevet med sikker hånd, og hele den overlegne komposition af tekst og illustrationer. Kigger man rigtigt omhyggeligt efter, kan man se helt uventede detaljer, som for eksempel i en gengivelse af flodhestegudinden Taweret, hvor farven på kroppen er iblandet bittesmå, glimtende sandskorn.

Der er også vitriner med supplerende materiale i form af skulptur, bemalede tekstiler, kister mm. Den længste eksisterende papyrusrulle, Papyrus Greenfield, er udstillet i sin helhed (37 meter lang), omend skåret i “sider”. Udstillingen er centralt placeret i kuppelrummet i Millennium Court, og det er betagende engang imellem at lade blikket glide opad til dens velbelyste konstruktion.

Entré £12, udsøgt katalog £30 (set hos Heffer’s i Cambridge med rabat til £25).

Mange tak til Lise.

Det er ikke tilladt at fotografere i selve udstillingen, men British Museums hjemmeside har billeder og links til alt om udstillingen.

Reklamer