Jeg har efterhånden skrevet om mange ægyptiske samlinger, og denne gang bliver det om den på Kunsthistorisches Museum i Wien, hvor jeg var i januar. Det var ikke første gang, men første gang med digitalkamera og siden oprettelsen af min blog.

Kunsthistorisches Museum er en imponerende bygning opført 1871-1891 som et led i kejser Franz Joseph Is udvidelse af byen.

De første rum med kister og sarkofager er dekoreret med malerier kopieret fra Khnumhotep IIs grav i Beni Hassan. De var oprindeligt lavet af Ernst Weidenbach til Verdensudstillingen i Wien i 1873 til en kopi af Khnumhoteps gravkapel. Malerierne var lavet på en slags tapet, som siden blev taget ned og flyttet til museet, klippet til og anbragt, så de passede på væggene.

Papyrusbundtsøjlerne af granit kom fra Alexandria i 1869, men de har hørt til et tempel et andet sted i Ægypten i 18. dynasti.

I 1911 begyndte Hermann Junker at grave i Giza for det Østrigske Videnskabernes Akademi. Efter hver udgravningssæson blev fundene delt mellem Ægypten og det Østrigske Videnskabernes Akademi. I 1913 fandt Junker er fint gravkapel tilhørende en mand ved navn Kaninisut. Reliefferne fra graven blev købt og ført til Wien i 1914. I dag er Kaninisuts gravkapel opført på Kunsthistorisches Museum.

En plan viser Kaninisuts mastaba og den røde del, som nu findes i Wien. Graven dateres til 4. eller muligvis 5. dynasti.

Det fine diadem og tilhørende halskrave kommer også fra Giza.

Et pragteksemplar af en  fajanceflodhest fra Mellemste Rige.

Sesostris III.

Krokodillemumie.

Et rum til Sentiden.

Dronning fra Sentiden.

Horemheb med Horus – i rummet med tempelstatuer.

Horemheb med Horus tæt på. De er meget flotte men ser dog ud til at have fået ny næse og delvist nyt næb.

Denne  statue af en romersk Isis hører til Antiksamlingen på museet. Den minder om den siddende Isisstatue på Glyptoteket, der i øjeblikket kan ses i udstillingen ‘Kleopatras verden’.

Apropos Kleopatra så kan det til sidst nævnes, at malerisamlingen på Kunsthistorisches Museum har dette maleri, hvor ‘Kleopatra begår selvmord’ af italieneren Guido Cagnacci fra 1661-1662.

Kunsthistorisches Museum har en god hjemmeside med mange billeder og historien om museet.
Kaninisuts kultkammer fra Geocities.

Reklamer